Iulian Dascălu anunţă cel mai mare proiect imobiliar de reconversie urbană din România: 500 milioane de euro investiţi la Cluj, pe terenul platformei industriale Carbochim. Galerie FOTO

Autor: Cristina Bellu 04.04.2022

Grupul Iulius, controlat de antreprenorul Iulian Dascălu, anunţă învestiţii de peste jumătate de miliard de euro, în parteneriat cu Atterbury Europe,  într-un amplu proiect de reconversie urbană, care vizează platforma industrială Carbochim din Cluj-Napoca, arată datele furnizate de oficialii companiei într-un comunicat transmis luni la redacţie.

Noul proiect prevede printre altele construcţia unor spaţii de retail de 115.000 metri pătraţi, un centru cultural, două clădiri de patrimoniu industrial care vor fi repuse în circuitul public, conectarea grădinii urbane de peste 4 hectare cu parcurile adiacente, precum şi un ansamblu rezidenţial mixed-use şi peste 23.000 mp de spaţii de birouri verzi.

Proiectul se află în etapa de analiză, consultare şi autorizare, demararea lucrărilor fiind estimată pentru începutul anului 2023.

„Investiţia de reconversie a zonei industriale va fi de mare anvergură, aliniată strategiei generale de dezvoltare urbană a Clujului. Este un proiect gândit în prezent, dar şi pentru generaţiile următoare. Reprezintă viziunea noastră de a fi recunoscători trecutului, continuând activitatea industrială, dar şi de a crea viitorul, printr-un proiect sustenabil şi rezilient”, spune Iulian Dascălu, preşedintele companiei IULIUS.

Platforma industrială Carbochim se întinde pe aproximativ 14 hectare, dintre care suprafaţa utilizată în prezent pentru producţie este sub 30%, iar restul este nevalorificată sau reziduală.

În acest context, fabrica urmează să fie relocată anul acesta în zona industrială a oraşului, în fosta hală Tricotaje Someşul, în urma unor investiţii de peste 5 milioane care prevăd şi modernizarea şi retehnologizarea unităţii de producţie, a cărei activitate nu va fi întreruptă.

Omul de afaceri Iulian Dascălu controlează 77% din producătorul de abrazive Carbochim Cluj Napoca (CBC) prin intermediul Carbo Europe SRL.

În 2022, acţiunile CBC s-au apreciat cu 218%, pe un rulaj de doar 222.696 de lei, capitalizarea companiei atingând 268 mil. lei, potrivit datelor BVB.