Cum explică Berlinul refuzul de a participa la boicotul energetic: Sancţiunile trebuie să afecteze Rusia, nu Germania

Autor: Mihai Draghici 04.04.2022

Guvernul de la Berlin a reafirmat, luni, că nu va opri imediat importurile de gaz, petrol şi cărbuni din Rusia, argumentând că sancţiunile trebuie să afecteze Rusia, nu Germania, şi că există un plan în sensul reducerii dependenţei energetice.

"Noi vrem să devenim cât de poate de rapid independenţi de gazul, petrolul şi cărbunii din Rusia. Dar sancţiunile trebuie să provoace daune în primul rând Rusiei, nu asupra noastră", a declarat luni Svenja Schulze, ministrul german pentru Cooperare Economică şi Dezvoltare, conform site-ului N-TV.de.

"Oprirea imediată a importurilor de energie din Rusia ar avea consecinţe grave asupra Germaniei, de aceea, trebuie să fim atenţi", a subliniat Svenja Schulze.

Şi ministrul german al Economiei, Robert Habeck, s-a declarat împotriva opririi imediate a importurilor de energie din Rusia, subliniind însă că sunt aplicate măsuri pentru reducerea dependenţei. "Depunem eforturi în sensul unui embargou, prin măsuri aplicate zilnic împotriva lui Vladimir Putin. Suntem într-o direcţie bună, iar săptămâna aceasta vom face progrese suplimentare. Depunem eforturi în sensul independenţei faţă de gazul, petrolul şi cărbunii din Rusia", a declarat Robert Habeck, citat de BBC News.

Germania este supusă presiunilor din partea SUA pentru oprirea importurilor de energie din Rusia. Sancţiunile masive impuse de Uniunea Europeană, de NATO şi de Grupul G7 asupra Rusiei au impact inclusiv asupra cetăţenilor din statele membre ale acestor organizaţii, preţurile de carburanţi şi energie fiind în creştere.