Statele Unite vor să ceară suspendarea Rusiei din Consiliul ONU pentru Drepturile Omului

Ziarul Financiar 04.04.2022

Statele Unite vor cere Adunării Generale a ONU să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas Greenfield, într-o conferinţă de presă la Bucureşti.

Statele Unite vor cere Adunării Generale a ONU să suspende Rusia din Consiliul pentru Drepturile Omului, a declarat ambasadorul american la ONU, Linda Thomas Greenfield, în timpul unei conferinţe de presă la Bucureşti.

„Atacurile brutale asupra civililor raportate din Bucha, ieri, au şocat comunitatea internaţională. La fel ca preşedintele Biden şi secretarul Blinken, şi eu am spus că noi credem că membrii forţelor ruseşti au comis crime de război în Ucraina şi credem că Rusia trebuie trasă la răspundere. Eu mă voi întoarce imediat la New York să fac două lucruri: în primul rând mâine dimineaţă mă voi duce la Consiliul de Securitate şi voi răspunde cu fermitate şi direct la acţiunile Rusiei. Doi: în strânsă colaborare cu Ucraina şi ţările europene şi cu alţi parteneri vom încerca să suspendăm Rusia din Consiliul Drepturilor Omului. Foarte mulţi membri au votat să condamne Rusia în ceea ce priveşte acest război neprovocat. Mesajul meu pentru aceste 143 de ţări care au luat poziţie împreună este simplu: crimele din Bucha şi devastarea care are loc necesită ca cuvintele noastre să fie urmate de acţiune. Nu putem lăsa un stat membru care subminează orice principiu avem noi să continue să fie în Consiliul pentru Drepturile Omului”, a spus Greenfield.

Ea a continaut să spună că Rusia nu ar trebui să fie în acest organism şi nu ar trebui să îşi poată folosi rolul pentru „propaganda” de a spune că au un „interes legitim” pentru ceea ce face în Ucraina.

„Participarea Rusiei la acest Consiliu este o farsă şi strică credibilitatea Consiliului şi a ONU în general. Şi este greşit. De aceea credem că este momentul ca Adunarea Generală a ONU să îi suspende”, a mai spus ambasadorul american la ONU.

Un vot cu o majoritate de două treimi al celor 193 de membri ai Adunării de la New York poate suspenda un stat din Consiliu pentru că a comis în mod constant încălcări grave şi sistematice ale drepturilor omului în perioada în care a fost membru al acestuia, potrivit Sky News.

Linda Thomas Greenfield s-a întâlnit, în timpul vizitei sale în Bucureşti, cu trei femei refugiate, care i-au spus poveştile vieţilor lor. Cele trei femei s-au plâns nu de faptul că au pierdut tot, ci de vieţile distruse în timpul războiului.