Companiile internaţionale plătesc un preţ ridicat pentru decizia de a rămâne în Rusia

Autor: Catalina Apostoiu 05.04.2022

La o lună după lansarea de sancţiuni fără precedent împotriva Moscovei, companii mici şi multinaţionale deopotrivă să luptă să se adapteze, căutând metode creative de a menţine fluxul de capital către şi dinspre Rusia, aflate fiind în faţa unei alegeri complicate, între a-şi suspenda operaţiunile până la temperarea tensiunilor geopolitice sau a părăsi Rusia definitiv, scrie Financial Times.

Sancţiunile venite ca reacţie la invazia Ucrainei de către Vladimir Putin au tăiat accesul Rusiei la sistemul financiar mondial, au îngheţat active ruseşti de sute de miliarde de dolari şi au ţintit unele dintre cele mai mari bănci ale ţării, companiilor occidentale fiindu-le astfel din ce în ce mai greu să opereze în această ţară şi să-şi plătească angajaţii ruşi.

Potrivit estimărilor Yale School of Management, peste 450 de companii străine s-au retras sau sunt în curs de a se retrage din Rusia. Totuşi, lista Yale de companii care au decis să rămână în această ţară include peste 40 de branduri, de la Koch Industries, la Korn Ferry. Lista a atras atenţia generală, inclusiv din partea oficialilor ucraineni, care au acuzat unele companii de pe aceasta că fac profituri pătate cu sânge.

Consultanţii arată că decizia privind retragerea din Rusia a fost mai dureroasă pentru unele companii decât pentru altele. Companii de la hotelieri la producători de alimente „simt că au o responsabilitate faţă de angajaţii lor şi de consumatorii din Rusia“, arată Constantine Alexandrakis, CEO al Russell Reynolds. Un sondaj realizat în rândul liderilor de business de către această firmă de heahunting a găsit că două treimi din cei cu operaţiuni în Rusia nu le-au închis.

Companiile cu operaţiuni însem­nate de producţie s-au aflat într-o poziţie semnificativ mai dificilă în urma ameninţării lui Putin privitoare la posibilitatea naţiona­lizării businessurilor şi activelor lăsate în urmă de companiile occidentale.

Unele grupuri occidentale de servicii au găsit cumpărători pentru operaţiunile lor ruseşti, însă alţii au dificultăţi în încercarea de a aranja buyouturi de către managementul local, în condiţiile în care multe bănci care ar fi finanţat astfel de tranzacţii au intrat sub incidenţa sancţiunilor occidentale.

În timp ce majoritatea firmelor au găsit modalităţi de a-şi plăti în continuare angajaţii ruşi în pofida sancţiunilor, multora le este dificil să-şi scoată activele cash sau de alt fel din Rusia.

Astfel de probleme îi preocupă pe executivi într-un moment în care mulţi dintre aceştia ajung la concluzia că revenirea pe piaţa rusă nu va avea loc prea curând.