Urcă BNR dobânda la 3%? Cât contează inflaţia mare şi cât încetinirea economiei? Inflaţia mare ar putea determina BNR să majoreze dobânda-cheie tot cu 0,50 pp şi astăzi, ca în februarie, până la 3%, spun unii analişti. Prognozele indică o dobândă-cheie de 3,5% - 4,5% în 2022

Autor: Claudia Medrega 05.04.2022

Ciprian Dascălu, economistul-şef al BCR: Ne aşteptăm ca BNR să majoreze dobânda-cheie la 3%. Mai vedem încă două creşteri ale ratei-cheie, de 25 pb fiecare, până la 3,5% la jumătatea anului, cu facilitatea de credit, care ar trebui să rămână instrumentul operaţional relevant în cadrul politicii de control ferm al lichidităţii, ajungând la 4,5% Valentin Tătaru, economistul-şef al ING Bank: Ne aşteptăm ca rata-cheie să atingă 4,5% în acest an şi să rămână acolo până în 2023.

Aşteptările de conti­nua­re a creşterii in­fla­ţiei, chiar dacă sub es­timările iniţiale, ar putea determina BNR să majoreze astăzi, la şedinţa de politică monetară, rata-cheie tot cu 0,50 puncte procentuale (pp), ca şi în luna februarie, până la 3%, după cum anticipează unii analişti. Însă, în contextul perspectivelor de încetinire a economiei spre 3%, există şi posibi­lita­tea unei majorări a ratei-cheie cu doar 0,25 puncte procentuale, combi­na­tă cu extinderea coridorului si­me­tric din jurul ratei-cheie, de la 100 la 125 de puncte de bază (1,25 pp).

În luna februarie, BNR a mărit cadenţa şi a majorat dobânda-cheie cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,5%, după ce la precedentele trei şe­dinţe de politică monetară a mizat pe paşi mici optând pentru majorări de do­bândă cu 0,25 puncte procentuale de fiecare dată. BNR anticipa atunci o inflaţie de două cifre în trimestrul al doilea, în principal ca urmare a ma­jo­rării mai ample ale preţurilor gazelor naturale şi energiei electrice.