EximBank susţine că a transmis notificări la ANAF pentru două firme cu legături indirecte cu oligarhi ruşi sancţionaţi de UE. Valoarea documentelor: 22,6 mil. lei

Autor: Mircea Nica 05.04.2022

ANAF a blocat acreditivele de import emise de EximBank pentru două companii, care aveau legături indirecte cu oligarhi ruşi sancţionaţi de UE Valoarea documentelor aferente mărfurilor importate de clienţii EximBank, la solicitarea cărora au fost emise acreditivele în cauză este, conform ordinelor de blocare, de 22,6 mil. lei, la cursul din 31 martie 2022, a transmis Eximbank.

Autoritatea Naţionala de Ad­mi­nistrare Fiscală (ANAF) a blocat acre­ditivele (scrisori de credit) de im­port emise de EximBank pentru com­pa­niile Metaloinvest Trading AG din Elveţia şi MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi AS din Turcia, pentru că cele două sunt con­tro­late indirect de oligarhi ruşi, care au fost incluşi pe lista sancţiunilor UE, potrivit informaţiilor publicate pe site-ul ANAF.

Astfel, preşedintele ANAF a urmă­toa­rele ordine: pentru Metaloin­vest Trading AG din Elveţia: „Se dis­pune blo­carea acreditivului pentru su­ma de 1,6 mil. dolari, emis de Exim­Bank, în beneficiul entităţii Metalo­in­vest Tra­ding AG, controlat în mod in­di­rect de per­soana fizică listată Alisher Usma­nov“ şi pentru MMK Metalurji Sanayi Ticaret ve Liman Isletmeciligi AS „se dispune blocarea acreditivelor în va­loare cumulată de 3,12 mil. euro, emise de Eximbank în beneficiul en­ti­tăţii MMK Metalurji Sanayi Ticaret Ve Liman Isletmeciligi AS, controlată în mod indirect de per­soa­na fizică lis­tată Viktor Filippovich Rashnikov“.