De ce nu au copiii locuri pentru sport? Pentru că şefi din învăţământ ca Mihnea Costoiu au închiriat baze sportive pe nimic să facă Dinu Pescariu restaurante, cluburi de noapte şi centru spa

Autor: Mirabela Tiron 09.04.2022

♦ Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei, a fost condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare pentru închirierea ilegală a bazei sportive pentru copii „Cutezătorii“ către Fundaţia „Dinu Pescariu“ ♦ Ministerul Educaţiei ar avea bani să facă zeci de campusuri şcolare moderne dacă nu ar închiria bazele la preţuri la sub 10% din preţul pieţei. Baza „Cutezătorii“ înseamnă clădiri şi terenuri de tenis, fotbal, piscine pe 5,7 hectare ♦ DNA în 2018: S-a cauzat Ministerului Educaţiei un prejudiciu de 10,7 mil. euro. Suma efectivă plătită de Fundaţia „Dinu Pescariu“: 9.000 de euro pe lună în perioada iulie 2009-martie 2018, faţă de valoarea reală de piaţă a chiriei de 111.825 de euro pe lună ♦ DNA în 2017: „Imediat după preluarea bazei „Cutezătorii“, Fundaţia „Dinu Pescariu“ îngrădise accesul elevilor şi copiilor la baza materială, proprietate a statului, împiedicându-i astfel să desfăşoare activităţi ştiinţifice, culturale, sportive şi artistice. De asemenea, Fundaţia „Dinu Pescariu“ a schimbat scopul utilizării Bazei „Cutezătorii“, folosind-o în scopuri comerciale.

Câte baze sportive folosite pentru antrenamente şi câţi copii beneficiază de in­fra­struc­tura sportivă asigurată de stat, sunt între­bări la care ZF a încercat de mai multe ori să obţină un răs­puns de la Ministerul Educaţiei sau Spor­tului. Niciodată oficialii nu  au transmis situaţia bazelor sportive, a terenurilor de fotbal, tenis sau baschet.

Între timp, condamnarea pentru abuz în serviciu în dosarul „Baza Cutezătorii“ a lui Mihnea Costoiu, rectorul Universităţii Politehnica din Bucureşti şi fost secretar de stat în Ministerul Educaţiei atunci când la con­ducere era Ecaterina Andronescu arată de ce copiii nu au locuri pentru sport. Pentru că şefi din învăţământ au închiriat bazele spor­tive de stat pe nimic către oameni de afa­ceri care le-au schimbat scopul într-unul comercial.