Alianţa Nord Atlantică e pregătită pentru primirea unui nou membru: În ciuda ameninţărilor militare ale Federaţiei Ruse, Finlanda pare să se apropie de momentul aderării la NATO

Autor: Andrei Şerbănescu 05.04.2022

Finlanda pare să se apropie din ce în ce mai mult de momentul aderării la alianţa militară NATO, în pofida ameninţărilor militare ale Federaţiei Ruse, scrie Business Insider.

Atât liderii statului, cât şi oficialii NATO au subliniat posibilitatea aderării Finlandei în cadrul alianţei. Sanna Marin, prim-ministrul Finlandei, a declarat sâmbătă că decizia aderării ar trebui să aibă loc „în această primăvară”, a informat Financial Times.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat pe 31 martie că dacă Finlanda va decide să adere în cadrul alianţei, NATO va permite ţării să îndeplinească rapid procesul de înscriere.

„Dacă Finlanda va aplica, mă aştept să fie binevenită. Vom găsi o modalitate de a conveni rapid asupra protocolului de aderare”, a declarat Stoltenberg.

Partidul Coaliţia Naţională din Finlanda, principala opoziţie a guvernului, sprijină, de asemenea, aderarea la NATO.

Petteri Orpo, liderul partidului, a declarat, potrivit FT: „Pentru a ne îmbunătăţi securitatea şi a ne garanta independenţa, ar trebui să ne alăturăm NATO. Avem un vecin puternic şi foarte agresiv”.

Rusia a ameninţat Finlanda în cazul în care va decide să urmeze aderarea.

În martie, un oficial al ministerului rus de externe a atras atenţia asupra „consecinţelor militare şi politice grave” în cazul în care Finlanda sau Suedia, vecina Finlandei, ar încerca să se alăture Alianţei Nord Atlantice.

Preşedintele rus Vladimir Putin a folosit posibilitatea extinderii NATO în adâncimea estică a Europei ca pretext pentru invazia în Ucraina. El a încadrat invazia Rusiei ca un act de autoapărare împotriva creşterii alianţei.

Un sondaj realizat la scurt timp după invazia Rusiei în Ucrainei, a constatat că 60% dintre cetăţeni au sprijinit aderarea Finlandei la NATO - un salt masiv faţă de anii precedenţi.

Aderarea la NATO ar spori, de asemenea, riscul unei agresiuni militare faţă de Finlanda, Rusia putând interpreta lărgirea alianţei drept un act de agresiune.

Preşedintele finlandez Sauli Niinistö a declarat luna trecută că aplicarea pentru aderarea la NATO ar veni la pachet cu „riscul major” de escaladare a conflictului militar în Europa.