TMK Artrom a dat în judecată ANAF şi preşedintele ANAF pentru blocarea conturilor companie. Producătorul de ţevi are conturile blocate de sancţiunile occidentale pentru războiul din Ucraina. Compania a fost condusă până la începerea războiului de Dimitri Pumpianski, apropiat al lui Putin

Autor: Răzvan Botea 05.04.2022

Producătorul de ţevi industriale TMK Artrom, care are conturile îngheţate de ANAF, a dat în judecată instituţia. Obiectul dosarului, înregistrat la Curtea de Apel Bucureşti este „suspendare executare act administrativ ordin nr. 468/2022”, actul prin care i-au fost blocate conturile companiei TMK în 24 martie 2022, ca urmare a sancţiunilor Uniunii Europene pentru companiile ruseşti deţinute de oligarhii apropiaţi lui Putin.

Reprezentanţii TMK nu au comentat situaţia, iar pe portalul Curţii de Apel nu sunt mai multe detalii. Cel mai probabil însă contestaţia celor de la TMK este legată de schimbarea de acţionariat a grupului TMK, care a avut loc după începerea războiului din Ucraina. Anterior, grupul era deţinut şi condus de miliardarul rus Dimitri Pumpianski, apropiat al preşedintelui Rusiei Vladimir Putin. Ulterior, acţiunile lui Pumpianski au fost transferate altor persoane, care nu intră sub incidenţa sancţiunilor occidentale. De asemenea, el şi-a dat demisia din toate funcţiile de conducere. Nu este clar, însă, în acest moment, în ce măsură Pumpianski controlează în continuare grupul TMK.

TMK are 2.350 de angajaţi şi afaceri de circa 2 mld. de lei în România. De asemenea, oprirea activităţii de la Reşiţa reverberează în lanţul de valoare, pentru că ţevile de la TMK ajung la mai multe companii din România.

Cel mai mare client din România al ruşilor de la TMK este Automobile Dacia. Al doilea cel mai mare client este producătorul de ţevi cromate Nemet, care livrează către industria de camioane, excavatoare şi maşini agricole