Contribuie în vreun fel listarea Hidroelectrica la Bursa de la Bucureşti la nevoia acută de investiţii în sectorul de energie din România?

Autori: Liviu Popescu , Eduard Ivanovici 09.04.2022

♦ Conturile Fondului Proprietatea vor fi alimentate cu 10 mld. lei de pe urma listării perlei energiei româneşti ♦ Fondul promite că va distribui către acţionari o parte din bani, adică în mare parte spre fonduri Pilon II ♦ Dar ce înseamnă listarea Hidroelectrica pentru cei care se îngrijorează de facturile mari la energie? ♦ „Dacă lista statul era altceva, pentru că toţi banii care rezultau din listare puteau fi folosiţi pentru investiţii“.

Cu un război la graniţă, care scumpeşte zilnic combustibilul, cu facturi la energie tot mai mari pentru milioane de consumatori şi cu gaze „îngropate“ în Marea Neagră, dar care sunt promise de ani de zile că vor fi deblocate „cât de repede posibil“, România plăteşte astăzi lipsa de viziune şi de investiţii a ultimilor 30 de ani pentru un sector vital pentru orice economie: cel al energiei.

Însă recent Ministerul Energiei a aprobat listarea celui mai mare producător de energie electrică din România la Bursa de la Bucureşti, adică a semnat ca Fondul Proprietatea, acţionar cu 20% din Hidroelectrica, să-şi vândă deţinerea către investitori, statul rămânând cu 80%, aşadar cu controlul majoritar.

Pentru investitorii de la bursă listarea Hidroelectrica înseamnă marfă nouă în portofolii. Însă ce înseamnă pentru cei a căror principală grijă în această perioadă este plata facturilor la energie şi grija ca ziua de mâine să nu aducă stingerea becului? Cu alte cuvinte cum contribuie listarea Hidroelectrica la nevoia acută de investiţii în sectorul de energie din România?