Videoconferinţa ZF Economia verde. Risipa alimentară: Anita Panait, director executiv la HORA: Restaurantele trebuie să aibă manageri care să ştie ce înseamnă menu engineering

Autor: Alexandra Matei 06.04.2022

♦ Există unele restaurante care au investit în educarea angajaţilor, care ştiu ce înseamnă food control, atât din punctul de vedere al costurilor, cât şi în ceea ce priveşte cantităţile ♦ Pe de altă parte însă, sunt foarte multe restaurante în România care nu au acces la o astfel de educaţie.

O soluţie pe care restaurantele o pot aplica pentru a reduce cantităţile de alimente care ajung la gunoi este desemnarea unor manageri care să ştie ce înseamnă menu engineering şi care să se asigure că aprovizionarea se face în mod eficient.

„Bucătarii ar trebui să fie şi manageri în bucătărie sau restaurantele trebuie să aibă un manager care să ştie ce înseamnă menu engineering şi cum să facă aprovizionarea astfel încât să nu fie risipă. Din discuţiile pe care le avem (cu jucătorii de profil – n. red.), vedem că res­taurantele care sunt de foarte mult timp pe piaţă au un sistem foarte bun de gestionare a risipei, astfel că rata pier­derilor de mâncare este până în 5%“, a spus Anita Panait, di­rec­tor executiv al organi­zaţiei pa­tro­nale din industria os­pi­ta­lităţii HORA, la video­con­fe­rinţa ZF Econo­mia verde dedicată risipei alimentare.

Ea este de părere că, în vederea combaterii risipei ali­mentare, totul porneşte de la educaţie. În prezent sunt unele restaurante care au investit în partea de educaţie pentru angajaţi, care ştiu ce înseamnă food control, atât din punctul de vedere al costurilor, cât şi în ceea ce priveşte cantităţile. Pe de altă parte însă, sunt foarte multe restaurante în România care nu au acces la o astfel de educaţie.

„Ar fi bine să existe educaţie în ambele direcţii - şi către consumatori, şi către operatori.“

Anita Panait mai spune că educaţia consumatorului se poate face prin crearea unor ghiduri. O problemă majoră ce conduce către risipa alimentară este legată de gramajul porţiilor de mâncare servite în restaurante. În contexul politic actual, problema risipei alimentare devine şi mai gravă, deoarece disponibilitatea materiilor prime este pusă sub semnul întrebării din cauza conflictului dintre Rusia şi Ucraina, doi dintre marii furnizori ai industriei alimentare.