Războiul din Ucraina remodelează dramatic comerţul global cu cereale

Autor: Catalina Apostoiu 06.04.2022

♦ Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ruşii „fac tot posibilul pentru a ruina potenţialul agriculturii noastre şi a provoca o criză alimentară nu numai în Ucraina, ci în întreaga lume“.

Silozurile din Ucraina dau pe dinafară, 15 milioane de tone de porumb fiind recoltate în toamnă, iar cea mai mare parte din acestea ar fi trebuit să ajungă pe pieţele lumii, însă acest lucru este din ce în ce mai greu, semn al turbulenţelor provo­cate de războiul Rusiei în comerţul mondial cu cereale, cu o valoare de aproximativ 120 mld. dolari (109,4 mld. euro), scrie Bloomberg.

Deja sub presiune din cauza blocajelor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare, preţurilor record de transport şi evenimentelor meteo, pieţele se pregătesc pentru noi perturbări în condiţiile în care livrările din Ucraina şi Rusia, reprezentând împreună aproximativ un sfert din comerţul mondial cu cereale, devin din ce în ce mai complicate şi creează spectrul unor penurii de alimente.

Înainte de atacul Rusiei, porumbul ucrainean ar fi ajuns în porturi de la Marea Neagră pe calea ferată, fiind încărcat în nave cu destinaţia Asia sau Europa. Însă odată cu închiderea porturilor, mici volume de porumb se îndreaptă cu dificultate pe calea ferată către vest prin România şi Polonia. O altă complicaţie: roţile vagoanelor trebuie schimbate la graniţă pentru că cele din Ucraina funcţionează pe linii mai late, din era sovietică.

Ucraina este unul din cei mai mari exportatori de porumb, grâu şi ulei de floarea soarelui din lume, însă exporturile sale de cereale sunt în prezent limitate la 500.000 de tone pe lună, faţă de 5 milioane înainte de război, o pierdere de 1,5 mld dolari, potrivit ministrului ucrainean al agriculturii. Livrările din Rusia, cel mai mare exportator de grâu al lumii, continuă, însă semne de întrebare privind livrarea şi plata viitoarelor încărcături persistă.

Perturbarea exporturilor de cereale şi seminţe oleaginoase, de bază pentru miliarde de oameni şi animale la nivel mondial, generează creşteri masive de preţuri. Ţările care se tem de posibile penurii alimentare se chinuie să găsească furnizori alternativi.

Astfel de eforturi nu sunt suficiente probabil, iar dacă războiul se va prelungi până în vară, lumea va începe să asiste la penurii, avertizează Dan Basse, preşedinte al AgResource.

Furnizorii alternativi vin cu marfă mai scumpă, perioade mai mari de tranzit sau calitate diferită, accelerând şi mai mult inflaţia alimentară.

Ţările importatoare îşi anulează restricţiile pentru a obţine cereale din alte surse, însă problemele nu lipsesc. Unele fabrici de nutreţuri din sudul Italiei s-au închis din lipsă de cereale. De asemenea, unii crescători de animale îşi sacrifică animalele, începând cu vacile producătoare de lapte.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că ruşii fac tot posibilul pentru a ruina potenţialul agriculturii noastre şi a provoca o criză alimentară nu numai în Ucraina, ci în întreaga lume.