Finanţe personale. Listarea Hidroelectrica la BVB şi nevoia acută de investiţii în energia românească. Există vreo legătură?

Autori: Liviu Popescu , Eduard Ivanovici 06.04.2022

Pentru investitorii de la Bursă listarea producă­to­rului de energie electrică Hidroelectrica, prin vân­zarea pachetului de 20% pe care îl deţine Fondul Proprie­tatea, înseamnă marfă nouă în portofolii.

Pentru statul român, care nu va vinde din acţiuni, înseamnă un motiv în plus de laudă că pe mandatul actualilor guvernanţi perla coroanei României a intrat în ringul bursier în timp ce gazele din Marea Neagră încă zac „îngropate“.

Adică statul nu va încasa niciun ban de pe urma celei mai mari listări din istoria bursei româneşti, una evaluată de ZF la circa 2 mld. euro. Cu alte cuvinte ce înseamnă listarea istorică pentru cei a căror principală grijă în această perioadă este plata facturilor la energie şi că ziua de mâine nu aduce stingerea becului?

„Dacă lista statul era altceva pentru că toţi banii care rezultau din listare puteau fi folosiţi pentru investiţii. Dar Fondul Proprietatea n-a reinvestit niciodată banii pe care i-a luat. (Nu se va schimba nimic – n.r.) în privinţa unor noi capacităţi energetice. Se va schimba în sensul că Hidroelectrica va funcţiona ceva mai bine, după regulile guvernanţei corporative“, spune Petrişor Peiu, analist şi profesor la Universitatea Politehnică din Bucureşti.

Cu aproximativ 10 miliarde de lei ar urma să fie alimentate conturile Fondului Proprietatea (FP) de pe urma vânzării a 20% din Hidroelectrica la Bursa de la Bucureşti, într-o ofertă record şi de pe urma căreia Fondul promite că-şi va recompensa investitorii  cu numerar dar şi cu dividende.