General Motors şi Honda şi-au unit forţele pentru a construi o gamă de vehicule electrice la preţuri accesibile

Autor: Andrei Şerbănescu 09.04.2022

În prezent, preţul unei maşini electrice îl depăşeşte cu mult pe cel al vehiculelor alimentate cu benzină, dar acest lucru se poate schimba pe măsură ce producătorii de automobile din întreaga lume investesc resurse în dezvoltarea de noi vehicule electrice şi producerea lor la scară largă, scrie Business Insider.

General Motors şi Honda lucrează la dezvoltarea unei serii de vehicule electrice „la preţuri accesibile”, au anunţat marţi companiile. Producătorii de maşini se aşteaptă ca începând din 2027 să pornească vânzarea a milioane de modele electrice accesibile, inclusiv SUV-uri compacte.

Directorii GM au spus că parteneriatul va produce un nou model electric pentru America de Nord, la un preţ mai mic decât viitorul Chevrolet Equinox EV de 30.000 de dolari al companiei.

Deşi momentan sunt o proiecţie a viitorului, noile modele ar putea face din maşinile electrice o opţiune realistă pentru cumpărătorii cu bugete medii. Astăzi, modelele alimentate cu baterii se încadrează în mare parte în segmentul de lux al vehiculelor auto.

Preţul mediu plătit pentru un nou model electric în februarie a fost de 60.054 de dolari, potrivit Edmunds. Preţul mediu plătit pentru orice vehicul nou, inclusiv vehiculele electrice, a fost de 45.596 USD. Reducerea costurilor va fi esenţială pentru ca maşinile electrice să devină majoritare pe străzile lumii. Potrivit unui sondaj Axios publicat marţi, şapte adulţi tineri din 10 şi-ar cumpăra o maşină electrică dacă şi-ar putea permite.

Tesla, de departe cel mai mare producător de maşini electrice de pe planetă, a promis că va începe să vândă un vehicul de 25.000 de dolari până în 2023. Dar compania a declarat în ianuarie că, deocamndată, nu lucrează la proiect.

GM şi Honda vor folosi platforma de baterii Ultium a GM şi vor explora noi tehnologii de baterie pentru a reduce costurile de producţie.

„GM şi Honda vor împărtăşi cele mai bune tehnologii, proiecte de design şi strategii de producţie pentru a furniza vehicule electrice accesibile şi dezirabile la scară globală, inclusiv pentru pieţele noastre cheie din America de Nord, America de Sud şi China”, a declarat Mary Barra, CEO-ul GM, într-un comunicat.

Parteneriatul se bazează pe un acord existent între GM şi Honda pentru a dezvolta în comun primele modele electrice majore ale Honda: SUV-ul Honda Prologue şi un model Acura. Aceste vehicule sunt programate să sosească pe piaţă în 2024.