Dan Vîlceanu şi-a dat demisia din funcţia de ministru al investiţiilor şi proiectelor europene. Ce rezultate a avut ministrul în patru luni de mandat

Autor: Ramona Cornea 06.04.2022

Dan Vîlceanu a anunţat în cadrul unei conferinţe de presă că şi-a dat demisia din funcţia de ministru al investiţiilor şi proiectelor europene.

”În urmă cu aproximativ o oră mi-am înaintat demisia. Având în vedere acest aspect, am făcut această conferinţă de presă pentru a spune câteva lucruri la finalul unui mandat nu foarte lung la MIPE. Din punctul meu de vedere, acest minister are nevoie în continuare să fie consolidat, are nevoie în continuare de profesionişti care pot aduce plusvaloare şi pot aduce un plus în ceea ce înseamnă absorbţia în următorii ani. Din acest punct de vedere am lăsat în dezbatere publică reorganizarea MIPE, sunt necesare câteva consolidări ale structurii de personal, mai ales în ceea ce priveşte partea de PNRR, dar şi partea de programe operaţionale viitoare”, a declarat el.

Conform bilanţului fostului ministru, la acest moment, România a atras 33,1 mld. euro din 48 mld. de euro în exerciţiul bugetar 2014 – 2020.

”Asta înseamnă că circa 68% dintre banii puşi la dispoziţie au fost atraşi de România. În această perioadă în care eu am fost ministru au fost plătite circa 1,7 mld. euro, dintre care 625 mil. euro pentru programele gestionate de MIPE. Autorităţile de management au semnat până în acest moment 12.977 de contracte de finanţare cu beneficiari, dintre care MIPE 4.958 şi Ministerul Dezvoltării 8.019 contracte. Valoarea totală este de 44,52 mld. euro, dintre care la MIPE au fost 30,36 mld. euro  şi Ministerul Dezvoltării au fost 14,6 mld. euro”, spune Vîlceanu.

În ultimele patru luni, numărul total de contracte semnate cu beneficiarii a fost de 1.004, în valoare totală de aproximativ 1,8 mld. euro pentru programele gestionate de MIPE au fost 587 de contracte de finanţare în ultimele patru luni în valoare de 1,2 mld. euro. Plăţile totale însumează 14,6 mld euro, dintre care la MIPE au fost 10,2 mld. euro şi la Ministerul Dezvoltării au fost 4,64 mld. euro.