45 de primari din Europa l-au lăsat să vorbească singur pe diplomatul rus care a rescris masacrul de la Harkov, acuzându-i pe ucraineni.

Autor: Daniel Contescu 06.04.2022

Primarii europeni au părăsit sala în semn de protest.

În timpul unei reuniuni a Comisiei Economice pentru Europa a Naţiunilor Unite (UNECE), un înalt diplomat rus a acuzat autorităţile ucrainene de o catastrofă umanitară în oraşul Harkov, acuzând armata locală pentru blocarea coridoarelor umanitare.

Alexander Alimov, reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la Naţiunile Unite, nu a oferit însă dovezi pentru afirmaţiile sale, care au fost imediat respinse de primarul din Harkov, care le-a numit „denaturări”.

Aproximativ 45 de primari europeni, prezenţi la întâlnire, au părăsit astfel sala, pentru a protesta împotriva Rusiei şi a teoriei lui Alimov. Înainte de război, Harkov avea aproximativ un milion şi jumătate de locuitori, dar din 24 februarie este în centrul atacurilor aeriene şi cu rachete ruseşti.

Rusia a negat în mod constant că a vizat civili şi a respins ca „falsă” orice dovadă care indică uciderea civililor. Alimov, care a luat cuvântul după discursul primarului din Harkov, care tocmai descrisese pagubele aduse oraşului, a prezentat versiunea ţării sale susţinând că „o adevărată catastrofă umanitară are loc în oraş din cauza politicii criminale a autorităţilor de la Kiev”.

Diplomatul rus a spus că „locuitorii din Harkov sunt ţinuţi ostatici de radicali şi nu pot părăsi coridoarele umanitare” şi a adăugat că printre „ostatici” se numără 6.500 de cetăţeni străini din 19 ţări.

În acelaşi discurs, a spus că batalionul de extremă-dreapta Azov a intrat într-o şcoală din Harkov şi că civililor li s-a refuzat tratamentul în spital pentru soldaţi. Alimov a mai susţinut că armata ucraineană transporta echipamente militare grele în zone rezidenţiale. „Sunt uimit de ceea ce am auzit, pentru că acele fapte care tocmai au fost enumerate sunt distorsiuni”, a fost răspunsul primarului din Harkov, Ihor Terekov.

Primarul tocmai susţinea că 1.600 de clădiri au fost distruse de armele ruseşti, inclusiv zeci de şcoli, grădiniţe şi spitale.