De ce a ajuns poziţia de angajat al unei bănci dintr-un oraş mic mai puţin atractivă decât poziţia unui angajat în supermarket?

Autor: Mircea Nica 17.04.2022

♦ În ultimii 10 ani, salariul mediu net din industria bancară a crescut cu 61%, faţă de ritmul de creştere de 134% cât a avut retailul ♦ Spre comparaţie, salariul mediu pe economie a avut o creştere de 139% în această perioadă.

Poziţia de angajat al unei bănci a devenit mai puţin atractivă, ţinând cont de evoluţia salariului mediu din ultimii 10 ani, de 61%, în timp ce retailul a ajuns în aceeaşi perioadă la un nivel mai mult decât dublul salariului mediu net de acum 10 ani, conform datelor INS. Compa­ra­­tiv, salariul mediu net pe economie a crescut cu 139%, din ianuarie 2013 până în ianuarie 2022, iar retailul a crescut cu 134% în ultimii 10 ani.

În industria bancară, nivelul salarial mediu în ianuarie 2013 se afla la 3.699 lei, mai mult decât dublul salariului mediu net pe economie. La o diferenţă de 10 ani, salariul mediu net din industria bancară a ajuns la 5.969 lei, cu 60% mai mare decât sa­lariul mediu net pe economie. Astfel, se observă cum ritmul de creştere a salariului din zona bancară nu a ţinut pasul cu evoluţiile consemnate atât la nivelul salariului mediu pe economie, cât şi a altor industrii, precum retailul.

Spre exemplu, un bancher din Craio­va spune ca a ajuns să îi vină greu să se bată cu salariile din retail.