Viorel Cataramă a primit aprobarea ASF pentru a administra banii poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor. Poziţia Nova Vision Investments AFIA

Autori: Tibi Oprea , Liviu Popescu 08.04.2022

Viorel Cataramă a primit aprobarea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), supraveghetorul pieţei de capital din România, pentru un nou fond de investiţii alternative, Nova Protect Fond, care va avea sub administrare banii pompierilor, anga­jaţilor în cadrul Inspec­toratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), anga­jaţilor Poliţiei Române, an­gajaţi ai Adminis­traţiei Penitenciarelor, jandarmilor angajaţi ai Jandarmeriei Române, angajaţi ai Poliţiei Locale şi ai Poliţiei de Frontieră, dar şi ai pensionarilor din cadrul acestor structuri care au vârsta maximă de 55 de ani.

Potrivit informaţiilor ZF, compania Nova Vision Investments AFIA SA, care va administra Nova Protect Fond, este controlată de Viorel Cataramă.

Viorel Cataramă a înfiinţat la începutul anilor '90 SAFI Invest SA, societatea care a administrat Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri (FMOA), care a făcut obiectul unui scandal celebru câţiva ani mai târziu. FMOA a fost redenumit Fondul Oamenilor de Afaceri în 1998 şi listat ulterior la bursă, ceea ce este şi astăzi. 

Administratorul fon­dului Nova Protect Fond este Nova Vision Investments AFIA, societate înregistrată la Registrul Comerţului în 1994 şi care are auto­rizaţie ASF din martie 2021. Nova Protect Fond este autorizat în calitate de FIAIR (fond de investiţii alternative destinate investitorilor de retail) de către ASF din martie 2022.

Datele Confidas.ro arată că administratorul de fonduri de investiţii alternative este controlat în proporţie de 50,2% de omul de afaceri Viorel Cataramă, în timp ce 49,14% din societate este deţinută de producătorul de mobilă Elvila, al cărui fondator şi acţionar majoritar este tot Cataramă.

La Bursa de Valori Bucureşti, Elvila se tranzacţionează pe rulaje modice, emitentul având o capitalizare de 18,6 mil. lei. Compania încă nu a publicat rezultatele financiare pe 2021, însă datele aferente primelor nouă luni indică o pierdere de 1,54 mil. lei la afaceri de 24,3 mil. lei, cu 20,3% mai mici faţă de aceeaşi perioadă din 2020, potrivit calculelor realizate de ZF.

Pe 30 martie, Nova Vision Investments a primit aprobarea ASF de alegere a unor burse din state terţe în vederea realizării de investiţii, în conformitate cu art. 35 alin. (1) lit. b) din Legea nr. 243/2019. Miercuri, 6 aprilie, ASF a anunţat că investitorii care fac parte din categoriile menţionate pot subscrie lunar titluri de participare în valoare de minimum 25 de lei.

În plus, spun reprezentanţii ASF, având în vedere gradul ridicat de risc al activităţii desfăşurate de către aceste categorii profesionale, administratorul fondului de investiţii alternative va oferi investitorilor posibilitatea de a beneficia, în anumite cazuri şi în condiţiile prevăzute în documentele fondului, de o poliţă de asigurare, încheiată în numele investitorilor.

Plata către investitorii fondului a sumelor asigurate se efectuează de către asigurător în cazul survenirii în viaţa investitorului a unor evenimente de natura accidentelor de muncă din vină proprie sau nu, cauzatoare sau nu, de invaliditate sau deces.

„Am constatat în ultima vreme o efervescenţă pe zona fondurilor de investiţii, ceea ce demonstrează, alături de creşterea numărului de companii listate, că piaţa de capital este într-o expansiune accelerată. Fondul pe care l-am autorizat, ce vine cu o ofertă inedită, dar necesară în acelaşi timp, ne arată că România se aliniază treptat pieţelor care pun la dispoziţia investitorilor instituţionali sau de retail produse şi instrumente financiare cu un grad mai ridicat de sofisticare, care pot contribui la dezvoltarea şi la maturizarea pieţei de capital autohtone”, spune Ovidiu Petru, Director general al Direcţiei Generale – Sectorul Instrumentelor şi Investiţiilor Financiare.

Dana Jeaninne Lazăr este Preşedinte şi Director General al Nova Vision Investments din februarie 2017 încoace, ocupând în septembrie 2016-aprilie 2022 aceeaşi funcţie în cadrul SAI Safi Invest şi anterior funcţia de administrator la aceeaşi societate, potrivit informaţiilor de pe LinkedIn.

Gabriela Ivan este Director General Adjunct al societăţii, în timp ce Marcel Mitrănuş este Ofiţer de Conformitate şi Administrator de Risc. În echipă mai sunt Andrei Negulescu, economist şi membru CA, Lucian Drăgan, economist şi membru CA şi Viorica Căruntu, membru al Comitetului de Audit.

Strategia de investiţii a fondului vizează realizarea de plasamente în instrumente financiare tranzacţionate pe pieţele financiare din România, din spaţiul economic european, dar şi din ţări terţe membre ale G7, respectiv Canada, Japonia, Marea Britanie şi SUA, respectând limitele investiţionale şi politica de investiţii stabilite, conform prevederilor legale prin documentele fondului.

Expunerea maximă realizată de fond, prin învestiţii pe fiecare din bursele pe care acesta va efectua plasamente, poate fi de maximum 80% din totalul activelor sale.

Totodată, politica investiţională va fi diversificată şi va urmări realizarea de investiţii pe piaţa valorilor mobiliare (acţiuni şi obligaţiuni), dar şi în depozite bancare, instrumente ale pieţei monetare, precum şi în alte active lichide, potrivit prevederilor legale în vigoare mai transmite ASF.

Sub umbrela Nova Vision Investments AFIA se mai află şi fondul de investiţii alternative Fondul Oamenilor de Afaceri (FIA FOA), înregistrat în registrul ASF în noiembrie 2021 şi autorizat initial prin decizia CNVM în septembrie 1995.

Fondul este specializat în investiţii în acţiuni şi investeşte cel putin 75% din activele sale în acţiuni, dar şi, pentru asigurarea lichidităţii, în limita a maximum 25% din activele sale, în depozite şi instrumente ale pieţei monetare, arată datele de pe site-ul administratorului.

Fondul Oamenilor de Afaceri este listat la Bursa de Valori Bucureşti, pe sistemul multilateral de tranzacţionare, iar unităţile de fond XFOA înregistrează un avans de 35,3% în 2022, dar pe tranzacţii de doar 2.200 de lei, potrivit datelor BVB.

La 31 martie 2022, FOA avea active nete sub gestiune în valoare de 5,4 mil. lei, în scădere cu 3,6% faţă de începutul anului, arată calculele realizate de ZF pe baza rapoartelor VAN.

 

Poziţia Nova Vision Investments AFIA 

Dana Jeanine Lazăr, CEO Nova Vision Investments AFIA, a venit cu următorul drept la replică: 

 

În ediţia print de ieri, Ziarul Financiar a publicat articolul cu titlul ”Viorel Cataramă, fondatorul SAFI Invest, primul fond intrat în faliment, a primit aprobarea ASF pentru a administra banii poliţiştilor, jandarmilor şi pompierilor” care include mai multe afirmaţii eronate. Aceste informaţii, neverificate, din păcate, pot sădi în mod gratuit neîncredere într-un produs nou, creat pentru a veni în ajutorul unor categorii socio-profesionale şi nu în defavoarea lor, şi astfel un prejudiciu de imagine companiei care l-a creat. 

În virtutea Dreptului la replică, venim cu următoarele precizări şi vă rugăm să faceţi rectificările care se impun, respectând deontologia profesională:

•             SAI SAFI Invest nu a fost niciodată fond ci societate de administrare a unui fond respectiv Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, în prezent FIA FOA.

•             SAI SAFI Invest nu a dat niciodată faliment, nu a intrat nici în procedură de reorganizare, care să preceadă falimentul, nu a fost în nici o procedură juridică deschisă.

•             Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri, în prezent FOA nu a fost declarat în faliment, nu a intrat în reorganizare, a fost transformat potrivit legislaţiei în vigoare iar începând anul 2000 este tranzacţionat la Bursa

de Valori Bucureşti.

•             FIA Nova Protect Fond este un produs de investiţii cu componenta de asigurare lansat pe piaţa din România de Nova Vision Investments AFIA.

•             Nova Vison Investments AFIA este compania care înlocuieşte SAI SAFI Invest, deţinută de Viorel Catarama în calitate de acţionar majoritar.

•             FIA Nova Protect Fond nu are aşadar un proprietar sau un investitor. El va avea ca investitori membri ai categoriilor profesionale pentru care a fost lansat, respectiv, poliţişti, jandarmi, pompieri, personal de paza

din penitenciare, politie de frontiera, politie locala si pensionari ai acestor sisteme cu varsta maxima de 55 ani.

•             Poliţiştii, jandarmii, pompierii, personalul de paza din penitenciare, politia de frontiera, politia locala si pensionarii acestor sisteme cu varsta maxima de 55 ani care vor dori să devină investitori în FIA Nova

Protect Fond o vor face individual, în nume propriu, instituţiile din care fac parte aceştia neavând nici un fel de implicare în investiţie.

•             FIA Nova Protect Fond este primul fond de investiţii alternative cu componenta de asigurare lansat în România, după adoptarea legii în materie, Legea 243/2019.

•             FIA Nova Protect Fond se încadrează în normativele impuse de legislaţia în vigoare internă şi internaţională referitoare la funcţionarea fondurilor de investiţii alternative.

 

Cu consideraţie,

Dana Jeanine Lazăr,

CEO Nova Vision Investments AFIA”