BAT România: În 2021, tutunul a avut o contribuţie de peste 1 miliard de euro la balanţa comercială a României

Autor: Cristina Bellu 07.04.2022

Produsele din tutun au reprezentat circa jumătate (48%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi şi tutun ale României în 2021, arată o analiză a producătorului de ţigări BAT România, pe baza celor mai recente date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, valoarea exporturilor de produse din tutun -ţigări şi tutun încălzit- a depăşit anul trecut cu 50% valoarea exporturilor de seminţe de floarea – soarelui (844 de milioane de euro), o diferenţă cu atât mai semnificativă cu cât ţigările sunt produse finite, în timp ce seminţele de floarea-soarelui sunt exportate ca materie primă.

Tot anul trecut, valoarea totală a importurilor de tutun brut şi prelucrat a fost de circa 341 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuţie pozitivă la balanţa comercială a României în 2021, de peste 1 miliard de euro, arată calculele transmise de oficialii companiei.

BAT România, cel mai mare jucător de pe piaţa locală a tutunului, trimite la export aproximativ 60% din volumele produse la Ploieşti, unde se află a doua cea mai mare fabrică din Europa a grupului.

„În prezent, aproximativ 60% din produsele fabricate în fabrica noastră de la Ploieşti pleacă către export. BAT îşi menţine angajamentul de a fi un partener strategic în dezvoltarea şi susţinerea economiei româneşti şi ne dorim să continuăm pe acest drum prin aportul pe care îl avem la menţinerea echilibrului balanţei comerciale, prin contribuţiile importante din taxe şi impozite la bugetul de stat, cât şi prin investiţiile susţinute în dezvoltarea afacerii noastre în România”, explică Fred Monteiro, Director al Ariei Europa centrală şi de sud în cadrul BAT.

BAT are peste 3.000 de angajaţi pe piaţa locală şi generează alte 30.000 de locuri de muncă prin lanţul de distribuţie şi aprovizionare.