Conferinţa ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială: Cererea pentru locuinţe se menţine la un nivel ridicat, însă anul 2023 ar putea aduce o lipsă de noi proiecte. Preţurile apartamentelor noi ar putea urca cu 15% în 2022

Autori: Roxana Rosu , Bogdan Alecu 08.04.2022

♦ Piaţa rezidenţială din România rămâne extrem de efervescentă, cu tranzacţii noi semnate în fiecare zi ♦ Proiectele care includ o parte de educaţie, grădiniţă, şcoli, alte facilităţi se vând mai repede ♦ Sunt deja proiecte mari de smart city în România, cu componentă rezidenţială mare în oraşe precum Cluj sau Iaşi.

Cererea pentru locuinţe a fost la un nivel ridicat în 2021 şi acest trend continuă la fel în 2022. Proiectele rezidenţiale se transformă pentru a se adapta la noua realitate postpandemică, iar schimbările sunt aduse în principal de evoluţia muncii de acasă şi de noul stil de viaţă pe care îl aduce pandemia de COVID-19, au fost câteva dintre concluziile conferinţei ZF Tendinţe în piaţa rezidenţială 2022 realizată de ZF alături de One United Properties, Vantage Towers, Nordis Group, Akcent Development, Theda Mar, Atria Urban Resort, Gran Via, Elco, SVN România, Alesonor şi Evergent.

Pe de altă parte, dacă în 2021 singura problemă a pieţei era pandemia, în 2022 s-au adăugat problemele legate de scumpirea puternică a materiilor prime precum fierul sau lemnul, scumpirea transporturilor, războiul din Ucraina care aproape a oprit tranzacţiile în primele zile şi lipsa unui Plan Urbanistic General al Capitalei.