Sistemul bancar, principalul finanţator al economiei în pandemie

Autor: Claudia Medrega 09.04.2022

Noua criză adusă de pandemia de COVID-19 a afectat întreaga economie Şi, implicit, Şi sectorul financiar, ducând la încetinirea creditării, în condiţiile amânării unor planuri de investiţii ale companiilor şi ale diminuării încrederii consumatorilor. Însă, 2021 a venit cu un reviriment, profitul net la nivelul sistemului bancar românesc ajungând la un record istoric de 8,3 mld. lei, iar ritmul mediu de creştere al creditului privat a fost de 10,7%, cel mai mare din ultimul deceniu, dublu faţă de avansul creditării din 2020. Activele sistemului bancar au atins un vârf de 639,7 mld. lei În 2021, după o creştere cu 14%.

Anul 2020, an marcat pu­ternic de pandemia de COVID-19, a adus o scă­dere a profita­bili­tăţii, pre­cum şi continuarea con­solidării şi restruc­tu­rării băncilor, în timp ce creditarea şi activele au crescut, dar cu un ritm încetinit, iar calitatea porto­foliilor a rămas bună. Însă, 2021 a venit cu un reviriment, pro­fitul net la nivelul sistemului bancar românesc ajungând la un record istoric de 8,3 mld. lei, în creştere cu 66% faţă de câştigul raportat pentru 2020, potrivit datelor BNR, iar ritmul mediu de creştere al creditului privat a fost de 10,7% pe ansamblul întregului an 2021, cel mai mare avans al creditării din ultimul deceniu, principalul motor fiind creditarea în lei.

Pe lângă impactul avansului cre­ditării, o influenţă importantă, ex­cepţională, asu­pra creşterii câş­tigurilor băncilor a venit în 2021 din costuri mai mici cu riscul, res­pectiv din re­versarea unor pro­vizioane, adi­că tre­cerea aces­tora pe ve­ni­turi, după ce în primul an de pandemie, 2020, costurile mari cu riscul, res­pec­tiv ba­nii puşi de­oparte pen­­tru aco­perirea cre­ditelor ne­per­for­man­te potenţiale, presau pe câştigurile băncilor.