Liniştea dinaintea furtunii

Autor: Mircea Nica 10.04.2022

Piaţa locală de asigurări a fost forţată să se adapteze rapid într-un nou context al pandemiei de COVID-19, dar a rămas pe creştere în 2020. Şocul a venit în 2021 când liderul pieţei City Insurance s-a prăbuşit, Iar în 2022 i-a fost dispusă intrarea în faliment.

Piaţa asigurărilor a de­pă­şit pragul de 11 mi­liar­de lei la finalul anu­lui 2020, consem­nând un avans uşor al vo­lu­mului de prime bru­te subscrise de 4,6% faţă de anul 2019, în ciuda faptului că pandemia de COVID-19 a creat ne­nu­mărate blocaje, care au afectat ac­tivităţile economice pentru majoritatea industriilor. Cu toate acestea, spre finalul anului 2020 şi pe parcursul anului 2021 piaţa a prins avânt, recuperând treptat subscrierile încetinite de contextul incertitudinilor.

Primii cinci cei mai mari asigurători din piaţă în funcţie de volumul primelor brute sub­scrise au rămas aceeaşi, cu o modificare a poziţiei în care se regăsesc. Astfel, liderul pie­ţei  asigurărilor în 2020 a fost City In­surance, urmat de Omniasig, care a surcla­sat compania Allianz-Ţiriac, ocupând po­­ziţia a doua, podiumul fiind com­ple­tat de Allianz-Ţiriac, urmat de Euroins şi Grou­pama. Cele cinci companii de asi­gurări care sunt în fruntea întregii pie­ţe au înregistrat subscrieri de peste 1 mi­liard de lei, în timp ce City Insurance a reuşit să depăşească pragul de 2 mld. lei.