Forţele ruseşti par să fi comis crime de război - Ursula von der Leyen

Autor: Andreea Tobias 09.04.2022

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat sâmbătă că forţele ruseşti par să fi comis crime de război prin faptul că au vizat civili în Ucraina, însă avocaţii sunt cei care trebuie să investigheze presupusele incidente.

Plecând din Ucraina după o vizită, aceasta a declarat că a văzut cu ochii ei, vineri, distrugerile din oraşul Bucea, în apropiere de Kiev, relatează Reuters.

O echipă de criminalişti a început vineri să exhumeze o groapă comună în care se aflau cadavrele unor civili despre care oficialii locali spun că au fost ucişi în timp ce ruşii ocupau oraşul.

„Instinctul meu spune: dacă nu este o crimă de război, ce este o crimă de război? Dar eu sunt medic de formaţie şi avocaţii trebuie să investigheze cu atenţie", a declarat von der Leyen reporterilor la bordul unui tren care părăsea Ucraina sâmbătă.

„Am văzut fotografiile, mi le-a arătat (premierul ucrainean) Denis Shmihal: ucigând oameni în timp ce trec pe lângă ei. Am putut vedea, de asemenea, cu ochii noştri, că distrugerile din oraş vizează vieţile civililor. Clădirile rezidenţiale nu sunt o ţintă militară", a spus ea, referindu-se la Bucea.

Moscova a respins acuzaţiile Ucrainei şi ale naţiunilor occidentale de crime de război şi a negat că a vizat civili în ceea ce Kremlinul numeşte o "operaţiune militară specială" pentru demilitarizarea şi "denazificarea" vecinului său.

Kremlinul a declarat marţi că acuzaţiile potrivit cărora forţele ruseşti ar fi executat civili la Bucarest sunt un "fals monstruos" care vizează denigrarea armatei ruse.

Vineri, în aceeaşi zi în care von der Leyen şi Josep Borrell, şeful diplomaţiei UE, au vizitat Kievul şi împrejurimile sale, Ucraina şi aliaţii săi au acuzat Rusia de un atac cu rachete care a ucis cel puţin 52 de persoane în gara Kramatorsk din estul Ucrainei.