România este la coada UE cu cel mai mic procent al creditului privat în PIB. Sergiu Manea, CEO al BCR, spune că economia României duce lipsă de companii cu creştere mare, de peste 10% anual, procentul fiind de doar 3%, cel mai mic din Uniunea Europeană

Autori: Mara Rolea , Claudia Medrega 11.04.2022

♦ Sistemul bancar românesc este la coada Europei la intermediere financiară, inclusiv la ponderea creditării companiilor în PIB, iar Sergiu Manea, şeful BCR, spune că economia României duce lipsă de companii cu creştere mare de peste 10% anual, astfel că băncile nu au cui să dea credite, nefiind multe companii eligibile şi foarte dinamice.

Economia României du­ce lipsă de companii cu creştere mare, de peste 10% anual, in­clusiv ca nu­măr de noi locuri de mun­că, procentul com­pa­niilor aşa-nu­mite de creştere mare fiind de doar 3% în România, cel mai mic pro­cent din Uniunea Europeană, sus­ţine Sergiu Manea, CEO al BCR, a doua cea mai mare bancă din Ro­mânia după active.

„Locul unde noi într-adevăr su­fe­rim este procentul companiilor aşa-nu­mite companii de creştere mare, res­pectiv cele care cresc cu mai mult de 10%, inclusiv în număr de angajaţi pe an. Acolo noi suntem la 3%. Iar 3% înseamnă de departe cel mai mic pro­cent din UE. Cred că acesta este locul unde trebuie să acţionăm şi ves­tea bună este că acţionăm deja, tre­bu­ie doar să vedem şi să recunoaş­tem asta. Atenţie la elementele de high growth pentru că ele dau re­zi­lien­ţa creşterii, nu neapărat un nu­măr văzut în izolare“, a declarat re­cent şeful BCR la conferinţa Top 1.000 cele mai mari companii din Ro­mâ­nia, Rezerva de oxigen din business 2022.