Cum răspunde Rusia la ameninţarea incapacităţii de plată: Vom acţiona în instanţă

Autor: Dorin Oancea 11.04.2022

Rusia ameninţă cu acţiuni în justiţie dacă Occidentul va încerca să o forţeze să intre în incapacitate de plată, a declarat luni ministrul de finanţe Anton Siluanov pentru ziarul pro-Kremlin Izvestia, ascuţind tonul Moscovei în lupta sa financiară cu Occidentul, scrie Reuters.

"Bineînţeles că vom da în judecată, pentru că am luat toate măsurile necesare pentru a ne asigura că investitorii îşi primesc plăţile", a declarat Siluanov într-un interviu acordat ziarului.

"Vom prezenta în instanţă documentele care confirmă eforturile noastre de a plăti atât în valută, cât şi în ruble. Nu va fi un proces uşor. Va trebui să ne dovedim foarte activ cazul, în ciuda tuturor dificultăţilor."

Siluanov nu a detaliat opţiunile legale ale Rusiei.

Rusia se confruntă cu prima sa incapacitate de plată externă suverană din mai bine de un secol, după ce la începutul acestei săptămâni a făcut aranjamente pentru a efectua o rambursare a unei obligaţiuni internaţionale în ruble, chiar dacă plata era scadentă în dolari americani.

Săptămâna trecută, Siluanov a declarat că Rusia va face tot posibilul pentru a se asigura că îşi plăteşte creditorii. "Rusia a încercat cu bună credinţă să plătească creditorii externi", a declarat luni Siluanov. "Cu toate acestea, politica deliberată a ţărilor occidentale este de a crea în mod artificial, prin toate mijloacele, o incapacitate de plată".

Siluanov a declarat că datoria externă ale Rusiei se ridică la aproximativ 20% din totalul datoriei publice, de aproximativ 21.000 de miliarde de ruble (261,7 miliarde de dolari). Din această sumă, aproximativ 4.500-4.700 de miliarde de ruble reprezentau pasive externe.

Rusia nu a mai intrat în incapacitate de plată după revoluţia din 1917, dar obligaţiunile sale au apărut acum ca un punct fierbinte în lupta economică cu ţările occidentale.

O intrare în incapacitate de plată era de neimaginat până de curând, Rusia beneficiind de o recomandare de investiţie în perioada premergătoare invaziei în Ucraina.