Producătorul de materiale de construcţii Florea Grup investeşte peste 1 mil. euro într-un sistem de energie din surse regenerabile, care va acoperi 23% din consumul companiei. Proiectul este implementat de Restart Energy

Autor: Cristina Bellu 11.04.2022

Restart Energy, unul dintre cei mai mari furnizori independenţi de energie electrică de pe piaţa locală, anunţă semnarea unui contract de peste 1 milion de euro cu producătorul de materiale de construcţii Florea Grup, care prevede instalarea a 3.867 de panouri fotovoltaice pe acoperişul fabricilor Petra Pavaje din Alba Iulia, Ploieşti, Arad şi Roman.

„Sistemele fotovoltaice sunt o soluţie convenabilă şi sigură de eficientizare a costurilor operaţionale. Un astfel de sistem produce energie verde pe o perioadă lungă de timp cu costuri minime de întreţinere. De altfel, sistemele fotovoltaice sunt atât de competitive încât costul de producţie a energiei solare pentru o centrală nouă care necesită şi amortizare este de două ori mai mic decât costul de producţie a unei centrale pe cărbune deja amortizată”, explică Armand Domuţa, General Manager Restart Energy.

Generatorul fotovoltaic va produce 45.775 MWh în următorii 25 de ani, însemnând o reducere a costurilor cu energia electrică de 5,14 mil. euro. Astfel, investiţia companiei va fi amortizată în mai puţin de cinci ani, arată calculele realizate de Restart Energy.

Totodată, investiţia urmăreşte acoperirea a 23% din necesarul de energie al Florea Grup şi presupune o reducere a amprentei emisiilor de carbon ale companiei cu 15.775 tone şi a deşeurilor radioactive cu 150 kg.

„Încă de la început, proiectele noastre s-au orientat spre reducerea amprentei pe care o aveam asupra mediului. Căutăm mereu moduri de a ne optimiza activitatea din punct de vedere energetic”, adaugă Marcel Florea, Director General Florea Grup şi unul dintre fondatorii business-ului.

Compania Florea Grup a fost înfiinţată în 1996 de fraţii Marcel şi David Florea, având capital românesc integral privat. Compania a pornit la drum cu activităţi în domeniul staţiilor de carburanţi auto, iar în 2005 a intrat în domeniul producţiei de betoane. Ulterior, a devenit şi antreprenor de construcţii, realizând sau modernizând câteva hoteluri şi reabilitând drumuri naţionale sau judeţene.

În 2008, compania a debutat în turism, prin darea în folosinţă a unui complex hotelier lângă Alba Iulia, Astoria. În 2013, a cumpărat Hotelul Transilvania, tot din judeţul Alba, iar în 2018 a inaugurat un ştrand în cadrul complexului Astoria. Compania mai produce prefabricate din beton, agregate minerale şi mixturi asfaltice, fiind activă şi în domeniul carburanţilor şi al transportului de produse şi de persoane.

Restart Energy este un furnizor independent de energie electrică, cu capital mixt românesc-american, înfiinţat în 2015 la Timişoara

Anul trecut, Restart Energy a semnat un parteneriat cu fondul american Interlink Capital Strategies din Washington DC pentru finanţarea dezvoltării a 500 MW de proiecte regenerabile în România până în 2025, în vederea furnizării de energie 100% verde produsă local către toţi clienţii finali.

În februarie 2021, Restart Energy a lansat cu succes prima emisiune de obligaţiuni verzi convertibile din România care au fost listate la Bursa de Valori Bucureşti, având codul REO26.

În luna septembrie, după patru ani de dezvoltare, Restart Energy a lansat o platformă bazată pe tehnologie proprie de certificare pe blockchain atât a amprentei de carbon, cât şi a dioxidului de carbon evitat a fi eliminat în atmosferă, precum şi de tranzacţionare directă între participanţi a atributelor de mediu şi a energiei regenerabile.