Pe aici nu se trece: UE adaugă 21 de companii aeriene ruse la cele interzise în spaţiul european

Autor: Dorin Oancea 11.04.2022

Comisia Europeană a adăugat 21 de companii aeriene ruseşti pe lista transportatorilor cărora li s-a interzis să opereze în blocul celor 27 de ţări, deoarece nu respectă standardele internaţionale de siguranţă, a anunţat luni organul executiv al UE, conform Reuters.

"Agenţia federală rusă pentru transport aerian a permis companiilor aeriene ruseşti să opereze sute de aeronave deţinute de străini fără un certificat de navigabilitate valabil", a declarat comisarul pentru transporturi, Adina Valean.

"Companiile aeriene în cauză au făcut acest lucru cu bună ştiinţă, încălcând standardele internaţionale de siguranţă. Acest lucru ... reprezintă o ameninţare imediată la adresa siguranţei", a spus ea.

Adina Vălean a precizat că decizia de a interzice companiile aeriene certificate în Rusia, printre care se numără şi Aeroflot, nu este o altă sancţiune împotriva Moscovei pentru invazia sa în Ucraina, ci o măsură luată doar pe baza unor motive tehnice şi de siguranţă.

Comisia a precizat că, după adăugarea celor 21 de companii aeriene ruseşti, lista neagră a UE a transportatorilor cărora li s-a interzis accesul pe cerul UE conţine acum 117 companii.