Producătorul de carne şi preparate din carne în sistem integrat Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr din Baia Mare, a investit 2,5 mil. euro în noi hale de creştere a animalelor, achiziţia de utilaje agricole şi reînnoirea parcului auto

Autor: Laurentiu Cotu 11.04.2022

Producătorul de carne şi preparate din carne în sistem integrat Ferma Zootehnică, controlat de familia Lazăr din Baia Mare, a finalizat anul 2021 cu investiţii de 2,5 mil. euro în construcţia de noi hale de creştere a animalelor, achiziţia de utilaje agricole şi reînnoirea parcului auto. Pentru anul în curs, compania are în plan recepţionarea şi darea în folosinţă a cinci hale noi de creştere a puilor de carne.

’’Strategia noastră este una de investire şi dezvoltare, dorinţa proprietarilor fiind ca materia primă să provină în întregime din fermele proprii. Ca noutate, în 2022 se preconizează recepţionarea şi darea în folosinţă a cinci hale noi de creştere a puilor de carne, dotate cu tehnologie de ultimă oră, care vor fi abatorizaţi în abatoarele Fermei Zootehnice’’, au declarat pentru ZF Transilvania oficialii companiei Ferma Zootehnică.

Producătorul de carne şi preparate din carne a raportat pentru 2021 o cifră de afaceri de aproximativ 39,5 mil. euro, în creştere cu circa 2% faţă de anul anterior, conform calculelor ZF pe baza datelor transmise de companie. Ferma Zootehnică a avut anul trecut un profit net de circa 3 mil. euro, situându-se aproximativ la acelaşi nivel de profitabilitate cu 2020. Compania a realizat în 2020 o cifră de afaceri de 38,6 mil. euro (186,2 mil. lei), cu un număr mediu de 446 de angajaţi, conform datelor publice. În prezent, compania Ferma Zootehnică are 447 de angajaţi, iar în total, la nivel de grup sunt 704 oameni.

Grupul de firme cuprinde companiile Ferma Zootehnică, Cow Center, Pig Center, Chicken Center şi Bioagro Bovine FZO. Afacerea dezvoltată de familia Lazăr în nord-vestul ţării constă în creşterea animalelor, abatorizarea şi producţia de carne şi preparate din carne. Pe lângă fermele proprii de animale, un abator şi trei unităţi specializate de producţie, familia Lazăr deţine şi 26 de magazine proprii de desfacere. Proprietarii Fermei Zootehnice controlează astfel întreg lanţul, de la producţia materiei prime până la producţia preparatelor din carne şi distribuţia acestora către consumatorul final. Compania are magazine de desfacere în toată ţara, aprovizionate prin intermediul propriei flote de distribuţie. Brandurile deţinute sunt Ferma Zootehnică, Pui de Moroşan şi Mara-Muu.

Ferma Zoo­teh­nică este o companie cu ca­pital 100% românesc, care a fost înfiinţată în anul 1993 de soţii Rodica şi Flo­rin Lazăr, cei doi acţionari ai companiei. Printre com­petitorii Fermei Zootehnice se numără producătorii de mezeluri Unicarm, Cris-Tim, Agricola şi alţii.