Creşterea salariului mediu net pe economie a început să depăşească uşor rata inflaţiei. Salariul mediu net pe economie a crescut cu 10,6% în februarie 2022, o creştere cu circa 2,1 puncte procentuale mai mare decât rata inflaţiei

Autor: Ramona Cornea 12.04.2022

„Fiecare angajator ţine cont şi de rata inflaţiei atunci când decide majorări salariale în companie, dar nu neapărat şi la procentul aplicat.“

Salariul mediu net pe economie a ajuns la puţin peste 3.700 de lei în luna februarie, în creştere cu 10,6% faţă de februarie 2021, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Deşi a depăşit rata inflaţiei în luna februarie, creşterea înregistrată de salariul mediu net pe economie de la an la an a fost cu doar 2,1 puncte procentuale mai mare decât inflaţia din luna februarie, de 8,5%, conform statisticilor de la INS.

În plus, creşterea câştigului salarial real, adică raportul între indicele câştigului salarial mediu net şi indicele preţurilor de consum, a fost de doar 1,9% în luna februarie 2022 faţă de luna februarie 2021.