EY România: Am propus Ministerului Economiei o modificare pentru ajutoare de stat pentru relocări de producţie din Rusia, Belarus şi Ucraina

Autor: Răzvan Botea 12.04.2022

Relocarea investiţiilor din Rusia, Ucraina, Belarus spre România ar putea aduce venituri suplimentare la bugetul de stat care să compenseze creşterile bugetare de cheltuieli legate de preţurile energiei, război şi să nu fie nevoie de creşteri de taxe.

Alex Milcev, partener la EY România şi liderul departamentului de asistenţă fiscală şi juridică, a spus, în cadrul unei conferinţe organizate de EY România, că firma de audit şi consultanţă a propus Ministerului Economiei o modificare la legea ajutorului de stat pentru investiţii, astfel încât cheltuielile cu echipamentele second-hand să fie eligibile pentru ajutor de stat pentru relocările de producţie din Ucraina, Belarus sau Rusia. În acest moment doar achiziţiile de echipamente noi sunt eligibile pentru ajutor de stat.

„Săptămâna trecută am trimis o recomandare la ministrul economiei Dan Spătaru, să aducă câteva modificări pentru ajutoare de stat: achiziţia de echipamente second-hand să fie cheltuială eligibilă“, a spus Alex Milcev, care a explicat că, dacă unele companii se mută din aceste trei ţări, vin cu echipamente second-hand.

Bugetul de stat este sub o presiune uriaşă, pentru că este supus la cheltuieli suplimentare cu refugiaţii şi războiul, precum şi cu ajutor social pentru plata facturilor sau creşterea generalizată a preţurilor. Ieri, guvernul a anunţat un pachet social de 17 miliarde de lei pentru ajutor în lupta cu inflaţia. De unde vor fi acoperite toate aceste cheltuieli suplimentare? În locul creşterilor de taxe, guvernul ar putea să-şi joace bine cărţile pentru relocarea investiţiilor din Ucraina, Belarus şi Rusia către România şi să aducă investiţii care ar putea contrabalansa în bugetul de stat creşterea de cheltuieli legate de compensarea facturilor la energie lau cheltuielile legate de războiul din Ucraina, a mai spus Alex Milcev.

„Sporind masa de investiţii străine aduci bani la bugetul de stat. Statul român, dacă îşi joacă corect cărţile, poate aduce venituri prin aceste investiţii (relocări – n. red.) şi să nu fie nevoie să crească fiscalitatea.“