Tensiune pe piaţa interbancară în martie. Deficitul de lichiditate: 16,4 mld. lei. Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR în martie au depăşit 10,5 mld. lei, maximul din ultimul deceniu, apropiat de volumele din 2008-2009. Au fost şi împrumuturi repo, de 6,3 mld. lei

Autor: Claudia Medrega 12.04.2022

♦ După ce în ianuarie şi februarie piaţa interbancară a fost pe excedent, în martie a ajuns pe deficit de lichiditate, de 16,4 mld. lei ♦ BNR a redevenit în martie creditor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară din Ro­mâ­nia a fost tensio­nată în luna martie, într-un con­text caracterizat de am­plificarea turbu­len­ţelor pe pieţele financiare interna­ţio­nale din cauza crizei geopolitice din re­giune, după invazia militară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 fe­bruarie şi continuă.

Deficitul de lichiditate a revenit în luna martie 2022 pe piaţa inter­ban­cară, ajungând la 16,4 mld. lei, medie zil­nică, după excedentul din lunile ia­nuarie şi februarie, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împru­mu­turi de la BNR în special prin cre­dite de urgenţă pe o zi, prin facili­ta­tea Lombard, dar şi prin operaţiuni repo bilaterale.

Odată cu intrarea pieţei inter­ban­care din nou pe deficit de lichi­ditate, BNR a redevenit în martie cre­ditor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară românească în­ce­puse anul 2022 pe excedent de lichi­di­tate, iar surplusul a ajuns în fe­brua­rie la 2,1 mld. lei, medie zilnică, du­pă ce în ianuarie a fost de 1,9 mld. lei. Com­parativ, în decembrie 2021 piaţa era pe deficit de circa 4,7 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.