Maximul deceniului. Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR: 10,5 mld lei în martie

Autor: Claudia Medrega 12.04.2022

Deficitul de lichiditate a revenit în martie 2022 pe piaţa interbancară, ajungând la 16,4 mld. lei, medie zil­nică, după excedentele din ianuarie şi februarie, unele bănci care au rămas fără lei apelând la împrumuturi de la BNR în special prin credite de ur­gen­ţă pe o zi, prin facilitatea Lombard, dar şi prin operaţiuni repo.

Finanţările de urgenţă Lombard luate de bănci de la BNR în martie  au de­păşit 10,5 mld. lei, maximul ulti­mu­lui deceniu, apropiat de volu­mele din 2008-2009, când pieţele financiare in­ter­naţionale erau în fierbere, iar piaţa lo­cală avea criză de lichidităţi. Au fost şi împrumuturi repo în martie 2022, dar volumul a fost mai mic, de 6,3 mld. lei.

Este pentru prima dată după o pau­ză de circa un deceniu când băn­cile împrumută atât de mult la Lombard.

BNR a decis să păstreze con­tro­lul ferm al lichidităţii din piaţa mo­ne­tară, iar facilitatea de creditare (Lombard) este considerată instru­men­tul operaţional relevant în cadrul acestei politici. Când banca centrală vrea să ţină lichiditatea mai strâns şi nu mai derulează opera­ţiuni repo, băncile cu deficit de lichi­ditate sunt nevoite să se împrumute la Lombard.

Odată cu intrarea pieţei interbancare din nou pe deficit de lichiditate, BNR a redevenit în martie creditor net în raport cu băncile comerciale.

Piaţa interbancară din România a fost tensionată în luna martie, într-un context caracterizat de amplificarea turbulenţelor pe pieţele financiare internaţionale din cauza crizei geopolitice din regiune, după invazia militară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 februarie şi continuă.