Întrebare de 6 mld. euro: cu norii recesiunii la orizont, PNRR e colac de salvare pentru economia României. Câte ţinte au fost îndeplinite şi unde sunt problemele?

Autor: Roxana Petrescu 12.04.2022

Solicitarea primilor bani din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), un fond de 30 de miliarde de euro pe care Româia îl poate accesa în următorii cinci ani, se poate trimite către Bruxelles numai după ce ţintele şi jaloanele pentru T4 2021 sunt atinse l Temele nu sunt nici acum gata. Care este situaţia la zi?

„România a ales să subscrie două cereri de finanţare pentru anul acesta prin PNRR. Prima solicitare de plată se face după atingerea ţintelor şi jaloanelor aferente T4 2021.Valoarea totală a solicitărilor de plată pe care România le poate depune în 2022 este de 4,1 miliarde de euro (granturi) şi 1,9 mi­li­ar­de de euro (împru­mu­turi)“, ex­pli­că pentru ZF un pur­tător de cu­vânt al Co­misiei Eu­ro­pene.

Mecanis­mul de func­ţionare a PNRR este clar. Banii nu vin decât după ce ţintele sunt îndeplinite, iar ceea ce nu se atrage se pierde.