Dezastrul de la Mariupol continuă: Un posibil atac chimic este monitorizat de oficialii occidentali

Autor: Dorin Oancea 12.04.2022

Oficialii occidentali au reacţionat la informaţiile privind un posibil atac chimic în oraşul ucrainean Mariupol, arată Sky News.  

Secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby, a declarat: "Suntem conştienţi de rapoartele din mass-media sociale care susţin că forţele ruse au desfăşurat o potenţială muniţie chimică în Mariupol, Ucraina. Nu putem confirma în acest moment şi vom continua să monitorizăm îndeaproape situaţia”.

El a adăugat că aceste rapoarte, dacă sunt adevărate, „sunt profund îngrijorătoare şi reflectă îngrijorările pe care le-am avut cu privire la potenţialul Rusiei de a folosi o varietate de agenţi de control al revoltei, inclusiv gaze lacrimogene amestecate cu agenţi chimici, în Ucraina".

Ministrul britanic de externe Liz Truss a adăugat pe Twitter: "Rapoarte potrivit cărora forţele ruseşti ar fi putut folosi agenţi chimici într-un atac asupra populaţiei din Mariupol. Lucrăm de urgenţă cu partenerii pentru a verifica detaliile. Orice utilizare a unor astfel de arme ar fi o escaladare în acest conflict şi îi vom cere socoteală lui Putin şi regimului său."

Ministrul irlandez de externe, Simon Coveney, a scris pe Twitter: "Rapoarte foarte îngrijorătoare din mai multe surse despre posibila utilizare a armelor chimice în Mariupol. Este nevoie de o verificare urgentă a faptelor de către partenerii internaţionali."

În discursul său de luni seara, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ruse ar putea folosi arme chimice în Ucraina, dar nu a spus că armele chimice au fost deja folosite.

La începutul zilei au existat rapoarte neconfirmate care sugerau că ar fi fost folosite arme chimice într-un atac asupra oraşului Mariupol. Preşedinta Comisiei parlamentare pentru integrarea Ucrainei în UE, Ivanna Klympush, a declarat că Rusia a folosit o "substanţă necunoscută" asupra oraşului. Sky News nu a reuşit să verifice în mod independent niciuna dintre aceste afirmaţii.

Petro Andryushchenko, un consilier al primarului din Mariupol, a scris pe canalul său Telegram că rapoartele privind atacul nu au fost confirmate şi că se aşteaptă să ofere detalii şi clarificări mai târziu.