Conferinţa ZF Investiţi în România: Bogdan Neacşu, director general CEC Bank: Sistemul bancar românesc este la cel mai solid nivel din ultimii 15 ani. Solvabilitatea în sistemul bancar depăşeşte 22%, cu 7-8 procente peste criza financiară din 2008-2009

Autor: Mircea Nica 12.04.2022

Sistemul bancar românesc a ajuns la cel mai solid nivel din ultimii 15 ani, cu o solvabilitate în sistem ce depăşeşte 22%, fiind cu 7-8 procente peste criza financiară din 2008-2009 şi peste repercursiunile ei din anii următori, a spus Bogdan Neacşu, director general al CEC Bank, în cadrul Conferinţei ZF Investiţi în România organizată la Iaşi.

“În primul rând sistemul bancar românesc este la cel mai solid nivel din ultimii 15 ani. Solvabilitatea în sistem depaseste 22%, cu 7-8 procente peste criza financiară din 2008-2009 şi cu repercursiunile ei din anii următori.  Vorbim de un sistem bancar foarte lichid şi capabil să se adapteze unor evenimente impredictibile. Vorbim de COVID, acest conflict armat la graniţele noastre. Vorbim de o maturitate, ceea ce înseamnă intervenţia sistemului bancar şi modalitatea în care el se comportă şi este prezentă în economia locală, prin bănci străine şi bănci româneşti”, a spus Bogdan Neacşu.

El a mai adăugat că pentru CEC Bank, agricultura şi construcţiile sunt două segmente care au devenit din ce în ce mai importante pentru bancă.

“România a început să producă primii unicorni şi jucători regionali care spune foarte mult despre capacitatea noastră de a ne sustine propriile afaceri. Faţă de criza anterioară, în prezent nu experimentăm foarte multe cazuri de insolvenţă. Antreprenorii români s-au maturizat şi businessurile lor au devenit mult mai reziliente în ultima perioadă. Pe de o parte avem multe resurse pe care trebuie sa le punem la dispoziţie, dar avem şi cui să le punem la dispoziţie. Agricultura a devenit din ce în ce mai important pentru noi ca segment de a susţine financiar businessurile din această zonă. De asemenea, constructorii sunt un element foarte important care se leagă de ultimele proiecte guvernamentale, vorbim de PNRR”, a mai detaliat Bogdan Neacşu.