Ploaia din ultima vreme a fost „o gură de oxigen“ pentru cultivatorii de cereale, dar nu şterge toate amprentele secetei

Autor: Florentina Niţu 13.04.2022

Ploile din ultima perioadă au adus un strop de speranţă în rândul cultivatorilor de cereale, care lucrează peste 5 milioane de hectare anual şi care anunţau la începutul anului că sunt îngrijoraţi de lipsa apei din sol, după o iarnă cu foarte puţină zăpadă. Însă, nu rezolvă, pe termen lung, lipsa apei, spun fermieri români.

„Ploaia aceasta este un pas în faţă pentru cultura de cereale, dar nu este pe termen lung o soluţie. În sud-vestul României a plouat izolat, dar diferă cantităţile de precipitaţii. Acum, culturile în câmp au pornit în vegetaţie la sfârşitul lunii februarie şi ploaia a fost un strop de oxigen, dar avem nevoie de mai multe precipitaţii“, spune Nicolaie Apopi, fondatorul Popagra şi Agro Baden Banat, businessuri care se ocupă cu cultivarea cerealelor în judeţul Timiş. El a adăugat că este spre finalul semănatului porumbului şi a florii-soarelui, iar cea din urmă a început să răsară.

„Sunt fermieri care au înlocuit porumbul cu floarea-soarelui, ca urmare a războiului din Ucraina.“ Ucraina are 28% din producţia mondială de floarea-soarelui, conform datelor USDA, departamentul de agricultura al SUA. Totuşi, România este cel mai mare producător din UE, cu acelaşi procent, dar din producţia UE.