ZF Logistica Businessului. Dan Pitic, Ax Perpetuum: Ne gândim să construim un depozit de 50.000 mp, din care 30.000 mp să-i închiriem către alte companii. Investiţia ar fi de 12 mil. euro. Ax Perpetuum dispune în prezent de două depozite – la Cluj-Napoca şi la Bucureşti, alături de o platformă la Târgovişte

Autor: Alina-Elena Vasiliu 14.04.2022

♦ Dan Pitic spune că are planuri de extindere în jurul ţării, dar, având în vedere climatul economic actual, o mişcare în acest sens ar putea fi făcută abia începând de anul viitor, dacă lucrurile se vor linişti.

Antreprenorul Dan Pitic din Cluj, care deţine furnizorul de obiecte pentru ame­na­jări interioare Ax Perpetu­um, vrea să relocheze de­po­zitul său principal şi intenţionează să-l mu­te în afara oraşului, într-un spaţiu mai amplu.

„Luăm în calcul o mutare a depozitului din Cluj, care se află în oraş, într-un hub si­tuat lângă autostradă. Ne gândim să con­stru­im un depozit de 50.000 de metri pă­traţi, din care aproximativ 20.000 de metri pă­traţi să-i alocăm produselor proprii, iar res­tul să fie închiriat către alte companii. Investiţia ar fi de aproximativ 12 milioane de euro şi cu si­gu­ranţă vom apela la o bancă pentru a fi­nanţa această dezvoltare“, a spus Dan Pitic în emisiunea online ZF Logistica businessului.

Ax Perpetuum dispune în prezent de do­uă depozite – la Cluj-Napoca şi la Bucu­reşti, alături de o platformă la Târgovişte. În total, suprafaţa de depozitare disponibilă este de aproximativ 20.000 de metri pătraţi în hală, plus încă 10.000 de metri pătraţi în curte. Compania este furnizor pentru ma­ga­zine, showroomuri şi magazine DIY (do it yourself).

„Depozitele sunt majoritar în pro­prie­ta­tea noastră şi reprezintă o parte im­por­tantă din activitatea noastră de distribuţie. Pe partea de transport, preferăm să lucrăm cu maşini închiriate, să contractăm trans­por­tatori specializaţi, mai ales pentru ma­şinile lor mari. Totuşi, pentru livrări mici sau în interiorul oraşelor, folosim o flotă pro­prie, cu care livrăm în maximum şapte zile orice comandă“, a mai spus Dan Pitic.

Compania din Cluj colaborează cu toate reţelele de tip DIY din România, dar şi cu câteva din Ungaria, Moldova şi Bulgaria. De altfel, Dan Pitic spune că are planuri de extindere în jurul ţării, dar, având în vedere climatul economic actual, o mişcare în acest sens ar putea fi făcută abia începând de anul viitor, dacă lucrurile se vor linişti.

„În 2022, deja resimţim o scădere, de­oare­ce există o reţinere a noilor iniţiative in­ves­tiţionale. În contextul războiului din Ucraina, oamenii încearcă să-şi păstreze re­zer­ve financiare, neştiind ce se va în­tâmpla. Noi aveam câţiva furnizori din Ucraina şi foarte puţini din zona Rusiei. Cea mai mare presiune este însă războiul energetic, care impactează puternic businessul nostru.“

Pe acest fond, Ax Perpetuum a scumpit pro­dusele cu procente între 12% şi 18% fa­ţă de anul trecut, unele produse costând acum chiar mai mult decât dublu faţă de anul trecut.

„Din fericire, avem mai multe linii de busi­ness, care nu sunt dependente de ace­laşi mediu economic. Anii de pandemie au fost buni pentru noi. Anul 2021 a fost cel mai bun an din istoria companiei, ca cifre. Oamenii nu au mai cheltuit bani pe va­can­ţe, evenimentele au fost mai puţine, iar ba­nii au fost reorientaţi spre amenajarea caselor.“

Pentru Ax Perpetuum lucrează peste 250 de angajaţi, compania ajungând în 2021 la afaceri de peste 200 de milioane de lei. Compania acoperă tot teritoriul României, având birouri la Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi sediul de la Cluj-Napoca. Ax Perpetuum este un business fondat în decembrie 1994, cu activitate în distribuţia şi instalarea de ma­teriale de amenajări interioare – mo­chete, linoleum, tapet, uşi, textile, mobi­lier, corpuri de iluminat, elemente de terasă.

„În 2022, ne aşteptăm, dacă nu la o diminuare, cel puţin la o menţinere a cifrei de afaceri.“

Recent, Ax Perpetuum Impex a contractat un credit de 15 milioane de lei de la UniCredit Bank, garantat de EximBank în proporţie de 90%, în cadrul schemei de ajutor de stat COVID-19, dedicate companiilor mari. Antreprenorul spune că banii vor fi folosiţi în principal pentru susţinerea activităţilor curente.

Dan Pitic derulează businessuri şi în domeniul imobiliar. De curând, el a fi­na­lizat lucrările la o clădire rezidenţială cu 163 de apartamente în Cluj-Napoca, vân­dută integral, iar acum se află în curs de autori­zare pentru un alt proiect, cu circa 370 de apartamente şi câteva mii de metri pătraţi de spaţii comerciale.

De asemenea, Dan Pitic este acţionar şi în cadrul producătorului de mase plastice Napochim, unde deţine, prin intermediul Ax Perpetuum Impex, circa 25% din acţiuni. Ax Perpetuum Impex este acţionar şi în firma Smart Furniture SRL (20% din părţi sociale), care deţine circa 52% din acţiunile Napochim (NACH). Napochim are şi o divizie de proiecte imobiliare, numită Napochim Imobiliare (NCHI). Ax Perpetuum Impex are circa 77% din acţiunile Napochim Imobiliare.