(P) Premium Aerotec Braşov produce eficient şi rapid componente pentru industria aeronautică prin automatizarea proceselor cu roboţi KUKA

Autor: Publicitate 14.04.2022

Doi roboţi KUKA KR 120 deservesc maşinile CNC care prelucrează piese pentru industria aeronautică la Premium Aerotec Braşov. Soluţia inovatoare dezvoltată şi implementată de INNO Robotics, partener oficial KUKA, maximizează potenţialul de producţie al maşinilor.

Trecerea de la munca manuală la automatizare

De la sfârşitul anului 2010, compania internaţională Premium AEROTEC operează şi în Braşov unde produce şi asamblează structuri metalice pentru toate programele comerciale Airbus utilizând maşini şi echipamente de ultimă generaţie.

„Odată cu dezvoltarea fabricii a apărut şi nevoia de automatizare şi eficientizare a proceselor. Pentru alimentarea cu piese a maşinilor CNC am fost interesaţi de o soluţie integrată, sustenabilă, care să aibă ca rezultat creşterea performanţei printr-un management mai bun al resurselor.” spune Dan Coman, Head of production la Premiun Aerotec

Înainte de a ajunge la această soluţie inovatoare, un operator alimenta manual o maşină de frezat. Prin diferiţi paşi de optimizare procesul a fost îmbunătăţit şi, ulterior, un operator reuşea să alimenteze două maşini de frezat. Pentru a progresa şi eficientiza producţia era nevoie de o soluţie integrată care să preia sarcinile repetitive - alimentarea maşinilor cu diferite tipuri de produse.

Cei de la INNO Robotics, partener oficial KUKA, au fost cei care au dezvoltat soluţia tehnică astfel încât să îndeplinească obiectivele de productivitate şi calitate cerute de client.  

„Am implementat în cadrul Premium Aerotec două sisteme robotizate LoadPro 4M. Un astfel de sistem ajută la deservirea maşinilor CNC pentru prelucrarea pieselor din industria aeronautică.” spune Cosmin Ioaneş, Manager general INNO Robotics

Un robot KUKA, montat pe o axă liniară, deserveşte patru maşini unelte

 

 

Conveioarele celor patru maşini sunt alimentate cu semifabricate - cuburi de aluminiu. Robotul preia semifabricatele care au diferite dimensiuni şi încarcă pe rând maşinile. Un singur robot are capacitatea să gestioneze cele patru maşini şi diferite dimensiuni ale pieselor. În momentul de faţă în robot sunt înregistrate peste 600 de tipuri de programe şi poate manipula peste 600 de tipuri de piese.

Pentru a se asigura că sunt fixate corespunzator în menghină, cei de la INNO au folosit o şurubelniţă cu encoder ce măsoară cuplul pentru închiderea şi deschiderea menghinelor care fixează piesele pentru prelucrare. Apoi, cu ajutorul unui senzor, se măsoară înălţimea piesei pentru a verifica dacă semifabricatul a fost poziţionat corect.

Maşinile CNC prelucrează piesele – timpii efectivi de aşchiere pentru fiecare piesă fiind cuprinşi între 4 minute şi 120 de minute. La final robotul curăţă piesa de şpan şi emulsie cu aer comprimat şi o depune pe un conveior de evacuare.

Resurse alocate eficient, randament mai mare

Cei de la Premium Aerotec au optat pentru automatizarea cu roboţi pentru a uşura munca angajaţilor şi, în acelaşi timp, pentru a asigura productivitatea pe termen lung. Una dintre cerinţele principale: „Utilizarea mai bună a resurselor umane şi creşterea eficienţei.” spune Dan Coman, Head of production la Premiun Aerotec

„Automatizările industriale nu numai eficientizează şi cresc profitabilitatea procesului de producţie, ci contribuie la optimizarea acestuia. În acest fel, oamenii se pot concentra asupra sarcinilor ce nu pot fi automatizate, lucru care conduce la apariţia de noi produse, creşterea satisfacţiei angajaţilor şi o mai bună experienţă a acestora. ” spune Norbert Sebesi, Sales Manager KUKA Robotics România

„Am început cu primul robot, l-am comandat pe al doilea şi acum suntem în discuţii cu privire la al treilea. Investim în continuare în dezvoltarea acestui tip de soluţie pentru diferite alte procese din cadrul companiei noastre.” Dan Coman, Head of production la Premiun Aerotec

KUKA este o corporaţie globală de automatizări cu vânzări de aproximativ 3.2 miliarde EUR şi în jur de 14.000 de angajaţi. În calitate de furnizor global de soluţii automatizate inteligente, KUKA oferă clienţilor săi soluţii complete: de la roboţi şi celule până la sisteme complet automatizate şi reţelele necesare în domenii diverse: automatizări, electronice, industrii generale, larg consum, comerţ electronic/cu amănuntul, sănătate.

KUKA Robotics este prezentă în România încă din anul 2016. Sediul lor central este în Timişoara, dar au reprezentanţi şi în Braşov şi Cluj.