Obligaţii fiscale reprezentând TVA de 1 mil. euro cu privire la servicii prestate intra-grup anulate. Soluţia definitivă favorabilă a fost obţinută de KPMG Legal în urma admiterii căii extraordinare de atac a revizuirii de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi rejudecării recursului

Autor: Ziarul Financiar 13.04.2022

Echipa KPMG Legal - Toncescu şi Asociaţii – formată din Vlad Peligrad (partener şi coordonator al practicii de litigii), Călin Dragoman (senior managing associate) şi Oana Caloian (senior managing associate) susţine că a obţinut admiterea cererii de revizuire de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva propriei decizii din recurs, Înalta Curte dispunând, odată cu admiterea căii extraordinare de atac, rejudecarea recursului şi în urma rejudecării, menţinerea soluţiei favorabile pronunţată de către Curtea de Apel Bucureşti cu privire la anularea obligaţiilor fiscale reprezentând TVA în valoare de circa 1 mil. euro cu privire la serviciile prestate intra-grup.

Importanţa soluţiei pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie este reliefată prin prisma faptului că iniţial, Curtea de Apel Bucureşti a admis în totalitate acţiunea în anularea actelor administrativ fiscale emise de către autorităţile fiscale, sentinţa ce ulterior a fost desfiinţată în integralitate de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ca urmare a recursului promovat de autorităţile fiscale, cererea de chemare în judecată formulată fiind respinsă.

„Prin promovarea căii extraordinare de atac a revizuirii, echipa KPMG Legal a convins Instanţa Supremă nu doar cu privire la îndeplinirea condiţiilor de admisibilitate a revizuirii prin prisma considerentelor Deciziei nr. 45 /2016 din 12 decembrie 2016 pronunţate de ICCJ-Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept, dar mai ales cu privire la schimbarea deciziei pe fondul recursului formulat, în rejudecare. Astfel, au fost susţinute condiţiile de deductibilitate a TVA prin prisma jurisprudenţei obligatorii a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene demonstrând că instanţa de recurs în mod eronat a judecat deductibilitatea cheltuielilor înregistrate de către client cu privire la serviciile primite de la societăţile din acelaşi grup pe aceleaşi considerente cu deductibilitatea cheltuielilor înregistrate la calculul impozitului pe profit, condiţiile de deductibilitate a TVA fiind diferite şi conturate de o jurisprudenţă bogată a CJUE, faţă de materia impozitului pe profit”, a transmis KPMG.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a reconfirmat principiul priorităţii dreptului Uniunii Europene, principiu obligatoriu a fi aplicat de către instanţele judecătoreşti şi autorităţile fiscale, în acest caz prin raportare la condiţiile de deductibilitate reglementate de dispoziţiile art. 168 – 169 şi art. 178 din Directiva 2006/112/CE în cazul serviciilor prestate intra-grup şi a principiilor neutralităţii şi proporţionalităţii fiscale aplicabile ce impun o anumită conduită juridică de urmat în judecarea îndeplinirii condiţiilor de fond şi de formă pentru deductibilitatea TVA.

Echipa de litigii Toncescu şi Asociaţii – KPMG Legal  susţine că are o experienţă vastă în litigii fiscale, comerciale, civile, contencios administrativ, dar şi arbitraje comerciale domestice şi internaţionale şi oferă servicii integrate în astfel de dispute, împreună cu echipele de specialişti KPMG Tax, KPMG Accounting şi KPMG Advisory.