ZF Investiţi în România! Mircea Cotigă, Rock Development: Tot mai mulţi clienţi vor să rămână în zona centrală, dar să vândă locuinţa veche şi să cumpere una nouă

Autor: Bogdan Alecu 21.04.2022

Dezvoltatorul imobiliar Rock Development a demarat cea de-a doua fază a proiectului Avrig Park Residence, în zona Bucur Obor din Bucureşti după ce se apropie de finalizarea primei etape a proiectului.

„Proiectul este construit în două faze – prima cu 135 de apartamente urmează a fi gata în luna iunie a acestui an. Cea de-a doua este mai mare, cu 222 de apartamente şi a fost deja demarată. Investiţia este de 38 mil. euro, iar doar faza a doua reprezintă 23 mil. euro“, a spus Mircea Cotigă, CEO al Rock Development în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România! realizată de ZF şi CEC Bank.

Valoarea investiţiei anunţate în 2020 era de 30 mil. euro, însă aceasta a urcat cu 8 mil. euro. Faza a doua va fi livrată în primul trimestru din 2024. El a subliniat că cei mai mulţi dintre clienţii din prima etapă au cumpărat locuinţele cu cash, fără credit ipotecar, în condiţiile în care cei mai mulţi au vândut apartamentul vechi şi vor să cumpere unul nou.

„La nivelul primei faze avem 95% din apartamente precontractate. Noi urmărim şi profiul clienţilor – medici, oameni din IT şi mai bine jumătate din oameni plătesc cash apartamentele – sunt multe cazuri în care oamenii vând locuinţe vechi şi cumpără noi. Chiar dacă preţurile sunt aparent mai mari, în zonă sunt apartamente vechi mai scumpe decât cele noi. Noi am eficentizat mult partea de costuri. Avem în grup antreprenorul general şi în perioada asta am cumpărat materiale de construcţii la preţuri avantajoase, de la producători. Cu ajutorul finanţatorilor am plătit materialele în avans“, a spus Mircea Cotigă.

Demararea unei noi construcţii vine în contextul în care preţul multor materiale de construcţii s-a dublat, iar presiunea este tot mai mare. Mai mult, apartamentele construite cu materiale scumpe astăzi, vor fi livrate peste doi ani când există posibilitatea ca materialele să fie mai ieftine.

Pe de altă parte, CEO-ul dezvoltatorului explică faptul că inflaţia va pune o presiune considerabilă pe preţuri în următorii doi ani, iar exporturile de fier din Ucraina sau Rusia nu vor fi reluate prea repede.

„Costul materialelor – vorbim de o situaţie în care preţurile au crescut. Noi am negociat pentru a avea preţuri mai bune şi am reuşit să nu transferăm toată creşterea către clientul final. Sunt anumite materiale precum betonul care contează mult la infrastructură, iar negocierile s-au realizat. La fier spre exemplu, are ca principală origine Ucraina şi Rusia. Noi ne dorim să se termine războiul, dar în secunda aceea nu va fi reluat fluxul de producţie şi export. Vor fi necesare investiţii mari în Ucraina şi implicit pe termen scurt nu vedem o revenire a ofertei. De asemenea, mai avem şi o inflaţie mare. În plus, ca fost bancher mă uit ce se întâmplă în piaţă şi depozitele au crescut iar oamenii vor să plaseze bani“, a explicat Mircea Cotiga.

El a subliniat că decizia de a porni acum vine în contextul în care cererea pentru locuinţe noi este tot mai mare, iar mulţi vor să facă un upgrade.

„A fost o perioadă grea cu pandemia, acum cu războiul. Nevoia există pentru locuinţe noi. Există un stoc vechi şi ineficient energetic de locuinţe vechi, iar noi venim cu locuinţe eficiente energetic. Pandemia ne-a învăţat să privim altfel locuinţa. Înainte de pandemie, cei care cumpărau de la noi erau cei care toată ziua erau la job, seara ieşeau în oraş şi locuinţa era un dormitor. După pandemie şi lockdown a venit nevoia de a schimba standardul şi calitatea vieţii şi acum petrecem mai mult timp acasă. De aceea şi proiectele noastre dar şi ale celorlalţi dezvoltatori din piaţă pun mai mult accent pe spaţiile utile, terase, spaţii verzi şi locaţii. Proiectul nostru este amplasat lângă Piaţa Obor, o zonă bine conectată şi de tradiţie pentru Bucureşti. Sunt mulţi care locuiesc acolo şi care vor să rămână acolo“, a spus Mircea Cotiga.

Proiectul va include spaţii comerciale la parterul blocurilor iar în subteran vor fi amenajate atât locurile de parcare cât şi spaţii de depozitare pentru toate unităţile locative.

Rock Development a finalizat anterior proiectul Politehnica Park Residence, cu 434 de apartamente, în zona Grozăveşti - Politehnică.