ZF Investiţi în România! Mauricio Mesa Gomez, Cordia: Bucureştiul are nevoie de un cadru legal pentru un parteneriat public-privat când vine vorba de dezvoltări imobiliare

Autor: Bogdan Alecu 21.04.2022

♦ Cordia a demarat în toamna anului 2020 lucrările de construcţie la a doua fază a proiectului rezidenţial Parcului20.

Cordia România, dezvoltatorul proiectului Parcului20 din zona Romexpo din Capitală, spune că Bucureştiul are nevoie de un cadru legal prin care dezvoltatorii să poată investi şi în zonele publice pentru ca oraşul să se dezvolte într-un mod accelerat.

„Dezvoltarea fie se face de către sectorul public, fie de către cel privat, fie în parteneriat. Dezvoltările au nevoie de finanţare şi bază legală. Când se autorizează un proiect în Spania, 10% din suprafaţă, din CUT, este dat către primărie. Acea suprafaţă este vândută de către primărie care investeşte în infrastructură. Noi vrem să colaborăm cu autorităţile, să lucrăm cu alţi dezvoltatori pentru a exista un cadru legal prin care să investim în spaţiile publice, pentru ca oraşul să se dezvolte. Noi legal nu putem acţiona decât asupra terenurilor pe care le deţinem în proprietate. Zona Expoziţiei este una cu foarte mult potenţial de regenerare urbană“, a spus Mauricio Mesa Gomez, country manager, Cordia România şi Spania şi membru al Consiliului de Administraţie al Cordia în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România!, un proiect ZF şi CEC Bank.

Cordia a demarat în toamna anului 2020 lucrările de construcţie la a doua fază a proiectului rezidenţial Parcului20, iar la acea vreme compania a realizat recepţia cu autorităţile pentru prima fază a proiectului.

„Parcului20 faza unu este vândută şi livrată în proporţie de 99% iar faza a doua a proiectului este în construcţie şi vândută în proporţie de 70% şi va fi gata până la final de an. Avem în faza de autorizare şi proiect circa 2.000 de apartamente. Proiectele sunt în diferite faze. Acum suntem în proces de autorizare cu acestea“, a spus Mauricio Mesa Gomez.

Investiţia totală în proiectul rezidenţial Parcului20 de ridică la 40 de milioane de euro. În afară de această investiţie, Cordia România are un plan de investiţii în valoare de 120 de milioane de euro pentru dezvoltarea de proiecte rezidenţiale pe cinci loturi de teren achiziţionate în zona central-nordică a Bucureştiului, care vor genera dezvoltarea pe termen mediu a 2.000 de apartamente. Bugetul total Cordia România alocat pe termen mediu ajunge la nivelul de 200 de milioane de euro.  

„Acum sunt mai multe PUZ-uri blocate. Noi cu totul aprobat în Coralilor, o zonă în Dămăroaia, aproape de Petrom City, o fostă zonă industrială unde nu este nicio clădire protejată. Avem un proiect frumos, cu spaţii verzi şi facilităţi. În Parcului20 avem 585 de apartamente şi 100 de persoane care depind de noi ca loc de muncă. La Coralilor vrem să dezvoltăm 600 de apartamente în patru faze şi aşteptăm de mai bine de un an să intrăm în Consiliul General. Avem toate avizele dar în continuare aşteptăm. termenul legal este de 45 de zile dar noi aşteptăm de un an şi jumătate. Noi avem proiecte în mai multe ţări, dar cu o astfel de situaţie nu ne-am mai confruntat“, a spus Mauricio Mesa Gomez.