Se vede criza la orizont? Industria, care face 20% din economie, a crescut în primele două luni cu doar 0,5%. Evoluţia slabă a fost determinată de scăderea de 4% a producţiei din industria energetică. Ce spune Cristian Pârvan, preşedintele Patronatului Investi­torilor Autohtoni

Autor: Răzvan Botea 14.04.2022

Producţia industrială a României, care este cel mai important indicator pentru mersul industriei, a crescut cu doar 0,5% în primele două luni din 2022, o creş­tere în marja de eroare. Industria era, aşadar, într-o perioadă slabă din cauza creşterii preţurilor energiei şi a mate­riilor prime. La finalul lui fe­bruarie, a izbucnit şi războiul din Ucraina, care a dus la ruperea lanţu­rilor de valoare pentru unele com­pa­nii: România importă materii prime din Ucraina şi Rusia precum cocs, căr­bune, metale. Se vede criza la orizont?

„După părerea noastră, da”, răspunde Cristian Pârvan, preşe­dintele Patronatului Investi­torilor Autohtoni (PIAROM). „Industria se confruntă cu multiple ameninţări: prima este preţul materiilor prime şi materialelor, energie electrică şi gaz. Industria foloseşte destul de mult aceste resurse energetice. La războiul cu Ucraina s-au adăugat creşteri masive  de costuri la metale. De la 1.000 de euro la 2.000 de euro pe tonă.”

Reorientarea unor companii din industrie pe alte pieţe pentru asigu­rarea materiilor prime care veneau din Rusia sau Ucraina generează o creştere de costuri sau pur şi simplu imposibilitatea de a achiziţiona aceste produse. Comenzi pentru industrie există însă, adaugă Pârvan.