Volumul tranzacţiilor valutare: 2,3 mld. euro în martie, maximul din 13 ani. Cursul a stat sub 4,95 lei/euro. Rezervele valutare au scăzut la 40,1 miliarde de euro

Autor: Claudia Medrega 13.04.2022

Tensiunile s-au intensificat în luna martie şi pe piaţa valutară autohtonă, în contextul amplificării turbulen­ţe­lor pe pieţele internaţionale apărute după invazia mi­li­tară a Rusiei în Ucraina care a început în 24 februarie şi continuă.

Volumul tranzacţiilor valutare a depăşit în martie 2,32 mld. euro, medie zilnică, marcând maximul din ulti­mii 13 ani. Un nivel mai ridicat al tranzacţiilor valutare, de 2,57 mld. euro, a fost în octombrie 2008, când semnele cri­zei financiare precedente apăreau şi pe piaţa locală, iar pieţele financiare externe erau în fierbere. După ce Rusia a invadat militar Ucraina, în martie a cres­cut numărul refugiaţilor ajunşi în România, ceea ce a dus la creşterea cererii de bancnote de euro la casele de schimb.

Dacă pe piaţa valutară interbancară, acolo unde BNR a spus că urmăreşte şi vrea stabilitatea cursului leu/euro, cotaţia a rămas relativ stabilă, sub 4,95 lei/euro, pe piaţa caselor de schimb cursul a trecut de 5 lei/ euro.

Rezervele valutare la BNR au scăzut în martie la 40,14 mld. euro, de la 41,9 mld. euro în februarie.

Chiar dacă nu sunt anunţate public, uneori există inter­ven­ţii ale BNR din rezerva valutară pentru a ţine cursul sub control şi a atenua deprecierea leului. Vânzând valută, BNR intervine şi pe piaţa monetară, absorbind lichiditatea în lei, încercând să nu scape inflaţia de sub control.