Noua „strategie“ a Finanţelor de atragere de investiţii majore în România: mai multă birocraţie şi eliminarea a 180 de activităţi economice eligibile pentru ajutor de stat. Ministerul de Finanţe este ticsit de dosare pentru schema de ajutor de stat 807, pentru investiţii mai mari de 1 milion de euro

Autor: Răzvan Botea 15.04.2022

Ministerul Finanţelor vrea să crească termenul de analiză la 120 de zile lucrătoare şi să elimine sectoare de activitate eligibile.

Ministerul de Finanţe a pus în dezbatere publică un document de modificare a schemei de ajutor de stat 807/2014, pentru investiţii cu impact major în economie. Faţă de actul normativ în vigoare, se propune, printre altele, eliminarea a peste 180 de activităţi economice care erau eligibile pentru ajutor de stat şi creşterea termenului de analiză a dosarelor de la 60 de zile lucrătoare la 120 de zile lucrătoare. Cele 120 de zile lucrătoare înseamnă şase luni pentru analiza dosarului.

„Obiceiul este ca, după analiză, să se pună întrebări suplimentare in­vestitorului. După care, investitorul depune din nou dosa­rul, ca şi cum ar fi prima dată. Nimeni nu aşteaptă un an şi nici nu poţi începe lucrările dacă nu ai aprobare, pentru că dacă începi investiţia şi se respinge proiectul, toată investiţia devine neeligibilă şi proiectul nu mai poate fi redepus“, a fost concluzia unei dezbateri cu mai mulţi specialişti din piaţă apropiaţi situaţiei.

Mai mult decât atât, o modificare importantă este posibilitatea de a depune cereri de finanţare doar câte 30 de zile, probabil de două ori pe an. Până în luna februarie 2022 se puteau depune proiectele în orice perioadă a anului.

De asemenea, Finanţele vor să elimine peste 180 de activităţi economice eligibile (coduri CAEN) pentru ajutor de stat prin schema 807, prin introducerea unei liste de 92 sectoare economice eligibile, adică doar 154 de coduri CAEN, faţă de 335 eligibile anterior.