Premierul Nicolae Ciucă anunţă suspendarea zborurilor cu avioane MIG 21 LanceR. Avioanele au o vechime de mai bine de 50 de ani

Ziarul Financiar 15.04.2022

Suspendarea zborurilor cu avioane MIG 21 de MApN este temporară, dar trebuie să facem o analiză, astfel încât să fim siguri că mai poate să zboare în deplină siguranţă, spune premierul Nicolae Ciucă, care precizează că aceste avioane au intrat în dotarea Armatei Române acum mai bine de 50 de ani.

„Am înţeles că este vorba despre o suspendare temporară. Asta nu înseamnă renunţarea la capabilitate. Este vorba de o analiză care a început cu mai mult timp în urmă şi se doreşte finalizarea tuturor factorilor tehnici pentru a fi siguri că nu mai avem incidente de genul celor celui care s-a întâmplat nu cu mult timp în urmă. În acest sens, trebuie să luăm în calcul că avioanele MIG 21 sunt intrate în dotarea Armatei Române cu mai bine de 50 de ani în urmă. Este nevoie ca să facem cu adevărat o analiză şi o evaluare a tuturor parametrilor tehnici ai acestei aeronave, astfel încât să fim siguri că mai poate să zboare în deplină siguranţă”, spune premierul Nicolae Ciucă.

Reacţia premierului vine după ce MApN a decis, vineri, să suspende toate zborurile cu avioanele MiG-21 LanceR din cauza accidentelor în care au fost implicate aceste aeronave.

Activităţile de zbor cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române au fost suspendate, începând de vineri, 15 aprilie, prin ordinul şefului Statului Major al Apărării, Daniel Petrescu.

„Măsura a fost luată având în vedere incidenţa considerabilă a evenimentelor şi accidentelor de aviaţie înregistrate pe timpul exploatării aeronavelor MiG-21 LanceR, soldate cu mai multe victime şi aeronave avariate sau distruse, în scopul îmbunătăţirii siguranţei aeronautice şi pentru prevenirea producerii evenimentelor şi accidentelor de aviaţie prin reducerea riscurilor asociate defecţiunilor tehnice”, a anunţat MApN.

Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliţie Aeriană Întărită (enhanced Air Policing) sub comandă NATO. De asemenea, sistemele de apărare cu baza la sol vor executa misiunile de Poliţie Aeriană sub comandă naţională, precum şi în cadrul Sistemului NATO.