Cum arată piaţa grădiniţelor private, care muşcă 35% din totalul unităţilor deschise la nivel naţional – stat şi privat. În ultimii zece ani, numărul grădiniţelor private aproape s-a dublat, până la 402 de astfel de unităţi la nivel naţional în 2020

Autor: Georgiana Mihalache 23.04.2022

♦ Ca în mai toate domeniile de activitate, „premianţii“ cu cele mai multe grădiniţe private deschise sunt judeţele cu putere economică – Bucureşti, Ilfov, Timiş, Cluj, Iaşi ♦ Din totalul de grădiniţe publice şi private, 65% sunt de stat, iar restul de 35% sunt în proprietate privată ♦ De ce e nevoie pentru a deschide o grădiniţă?

Conceptele educaţionale noi, importate din străinătate, creşterea puterii de cumpărare şi accentul mai mare pe nevoile individuale ale copilului au pus treptat umărul la dezvoltarea grădiniţelor private. Iar acest lucru o arată şi cifrele, în 2010 fiind 222 de grădiniţe private la nivel naţional, pentru ca, zece ani mai târziu numărul lor să ajungă la 402 de astfel de unităţi, potrivit datelor Insti­tutului Naţional de Statistică.

Şi, în timp ce sistemul privat creştea ca în povestile cu Făt-Frumos, grădiniţele din pro­prietate publică au pierdut 250 de unităţi în acelaşi interval de un deceniu.