Clădirile istorice de pe Calea Victoriei devin tot mai atractive pentru dezvoltatori, care vor să le consolideze şi să le transforme în proiecte de lux

Autor: Bogdan Alecu 19.04.2022

Terenurile tot mai puţine şi autorizarea care durează tot mai mult în cazul zonelor centrale determină dezvoltatorii să îşi îndrepte atenţia către imobile istorice pe care le pot restaura şi transforma în proiecte de lux cu o istorie în spate.

Dezvoltatorii au nevoie de susţinere atunci când investesc în imobile istorice, în condiţiile în care operaţiunile de ren­o­vare, consolidare şi moder­nizare a instalaţiilor necesită investiţii mai mari decât atunci când sunt construite clădiri noi.

„Aşa cum există facilităţi pentru proiecele sustenabile, ar trebui să existe facilităţi şi pentru cei care investesc în reabilitarea acestor clădiri. Spre exemplu, băncile oferă condiţii mai bune de finanţare atunci când vine vorba de clădiri care ajută la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. În cazul One Athenee discutăm despre o achiziţie de 4,9 mi­lioane de euro şi investiţii de 21 milioane de euro la o primă estimare“, a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties.

One United Properties cel mai activ dezvoltator imobiliar de pe piaţa locală, care construieşte proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte, a achiziţionat un imobil istoric din Bucureşti în vederea tran­sfor­mării acestuia într-o nouă dezvoltare de lux a companiei. Clădirea cumpărată de One United Properties este situată în strada Georges Clemenceau nr. 2 din Bucureşti, lângă Ateneul Român şi va fi denumită One Athénée.

Clădirea este cunoscută sub numele de Casa Braicoff şi a fost construită în 1895, fiind proiectată de arhitectul elveţian John Elisee Berthet. De asemenea, aceasta a mai fost consolidată în 1957 şi 1977.

One United intră astfel pe piaţa imobilelor de lux realizate în clădiri istorice, piaţă unde cei de la Hagag au intrat odată cu dezvoltarea birourilor H Victoriei 109 în fostul sediu al Petrom de pe Calea Victoriei, dar şi H Victoriei 139, unde dintr-o clădire interbelică au realizat un proiect rezidenţial de lux.

„Cu siguranţă vom mai realiza astfel de proiecte, sunt clădiri pe care trebuie să le apreciem şi care trebuie redate oraşului. Acestea trebuie adaptate noilor realităţi, dar au o valoare foarte mare pentru patrimoniu. În toate marile oraşe europene se practică renovarea şi modernizarea clădirilor istorice de patrimoniu. Există o cerere mare pentru astfel de imobile deoarece nu există disponibilitatea unui teren pentru a dezvolta astfel. Vrem spre exemplu ca la parter şi etajul 1 să avem şi o zonă comercială alături de 10 apartamente premium. Astfel de clădiri mai există, dar terenuri nu se mai găsesc în aceste zone“, a explicat Beatrice Dumitraşcu.

One Athénée este prima dezvoltare a One United Properties care include renovarea unui monument istoric, având ca obiectiv protejarea şi regenerarea patrimoniului cultural din centrul Capitalei.

Hagag Development a „identificat“ nişa clădirilor istorice din Bucureşti şi are în plan să achiziţioneze în continuare astfel de imobile pentru a le consolida şi transforma în proiecte de birouri sau rezidenţiale de lux.

Hagag Development Europe, primul dezvoltator care a decis să investească puternic în imobile istorice pentru a le consolida şi transforma în proiecte rezidenţiale de lux sau de birouri, are în plan să mai cumpere astfel de clădiri.

„Ne uităm foarte atent la o serie proprietăţi cu valoare istorică, fie monument, fie clădiri vechi cu perso­nalitate proprie amplasate în zone centrale şi ultracentrale. Am identificat mai multe imobile cu potenţial inves­tiţional ridicat şi suntem optimişti că în curând vom anunţa noi proiecte, atât de birouri, cât şi rezidenţiale“, a spus Yitzhak Hagag, co­fondator şi acţionar al Hagag Development Europe.

El consideră că din punctul de vedere al profitabilităţii, însăşi investiţia într-o altfel de proprietate este deosebit de valoroasă.

„Independent de fluctuaţiile pieţei, crize economice sau alte momente disruptive, clădirile cu valoare istorică nu se depreciază, ba chiar valoarea acestora sporeşte în timp. Din punctul de vedere al segmentului de piaţă, atât rezidenţialul, cât şi proiectele de birouri sunt o alegere inspirată. Ce cred că este foarte important aici este ca politica de investiţii şi dez­voltare a companiei să fie una sustenabilă, astfel încât să existe un echilibru între proiectele cu randament imediat şi cele cu randament pe termen lung“, a spus cofondatorul companiei.

După clădirile de pe Calea Victoriei, de la numerele 109 (fostul sediu al Petrom) şi 139, un fost bloc de locuinţe construit în perioada interbelică, Hagag a cumpărat şi o veche clădire de birouri, o fostă centrală telefonică din zona Universităţii, pe strada Tudor Arghezi.

El a subliniat că proiectele de birouri cu poziţionare centrală sunt din ce în ce mai căutate, în special în această perioadă când timpul petrecut în trafic şi afinitatea pentru spaţiile mai intime primează.

One Athénée este prima dezvoltare a One United Properties care include renovarea unui monument istoric.  Clădirea este cunoscută sub numele de Casa Braicoff şi a fost construită în 1895.

 

One United intră astfel pe piaţa imobilelor de lux realizate în clădiri istorice, piaţă unde cei de la Hagag au intrat odată cu dezvoltarea birourilor H Victoriei 109 în fostul sediu al Petrom de pe Calea Victoriei, dar şi a  H Victoriei 139.

Hagag Development a „identificat“ nişa clădirilor istorice din Bucureşti şi are în plan să achiziţioneze în continuare astfel de imobile pentru a le consolida şi transforma în proiecte de birouri sau rezidenţiale de lux.