Opinie Dragoş Damian, Terapia Cluj: O provocare pentru Familia Pavăl: Dragoş, Adrian şi Karina, investiţi 10 de milioane de euro într-un start-up de biotehnologie medicală. Schimbaţi România

Autor: Dragos Damian 17.04.2022

Familia Paval a prins gust pentru domeniul farmaceutic, nici o mirare, pandemia a adus industria stiintelor vietii inca o data in prim plan. Energia, mancarea, sanatatea si mai nou, apararea, sunt domenii in care daca investesti, nu dai gres.

In toate aceste domenii este important sa ai un lant de distributie integrat, fie ca este din ferma in farfurie sau din fabrica in farmacie. Asadar, sunt importanti muncitorii din fabrici, agentii din distributie si vanzatorii din fata clientului.

Dar eroii invizibili se afla un pic mai in amonte, sunt cei carora le vin ideile despre cum se poate izola un segment genomic deteriorat, despre cum poate fi desfacut cu ajutorul enzimelor peretele unei celule tumorale si despre cum un lant recombinant poate genera o cascada imunitara de aparare. Aici incepe totul.

Invingatorii pandemiei si mai mult ca sigur invingatorii, in curand, ai altor boli, sunt companii tinere. Novavax este o creatie din 1987, Curevac a fost infiintata in 2000, BioNTech a pus bazele in 2008 iar Moderna este cea mai noua, a fost incorporata in 2010. In mai putin de 25 de ani s-au infiintat in lume peste 150 de laboratoare de biotehnologie medicala care au facut descoperiri uimitoare, contribuind la comprimarea procesului de dezvoltare de medicamente si aplicatii medicale de la ani de zile la luni. Nici una dintre aceste companii de biotehnologie medicala nu sunt giganti care produc industrial si au retele de distributie, sa nu ii confundam cu marile companii farmaceutice, care au si ele propriile laboratoare de cercetare. Iar asta le confera agilitate si rapiditate.

Start-up-urile si unicornii din biotehnologia medicala au in spatele lor genii de management care au vazut in acest domeniu viitorul si au stiu sa-l vanda Ă genii de IT care utilizeaza internetul lucrurilor, invatarea automata si extragerea, prelucrarea si analiza datelor pentru a scurta durata proceselor Ă am lasat la sfarsit, genii de cercetatori plini de idei care inventeaza solutii pentru tot mai multe boli.

O sa spuneti ca specialisti in management gasim, IT-isti romani sunt in topul mondial, dar de unde luam cercetatorii geniali? Sunt peste tot, dar multi dintre ei pleaca din tara pentru ca niste genii nu se pot adapta sistemului de relatii si pile de la noi. Altii, din pacate, sunt sclavii pe plantatie care scriu lucrarile oligarhilor care controleaza mediul academic. Si, in ultima instanta, pot fi importati cercetatori care au experienta in biotehnologie medicala, tari precum Turcia, India si Coreea de Sud, ca sa luam exemple non-EU, sunt pline de astfel de experti.

Dragos, Adrian si Karina Paval, nu stiu daca acest comentariu care face lucrurile sa para simple va poate deschide apetitul pentru un domeniu care nu mai este de mult science-fiction. O investitie privata de 10 milioane de Euro intr-un start-up de biotehnologie medicala, de exemplu imunologie, nu este un pariu riscant, este un game-changer pentru afacerile voastre, pentru cateva zeci de cercetatori romani si pentru pacientii care, intr-o zi, vor fi vindecati cu o aplicatie descoperita si dezvoltata in laboratorul vostru.