ZF Logistica Businessului, un proiect ZF şi Element Industrial. George Stanson, Case IH: Fermierii investesc mai mult în utilaje, dar există probleme de livrare la nivel de piaţă

Autor: Bogdan Alecu 19.04.2022

Problemele cauzate de războiul din Ucraina, de întârzieri ale materiilor prime a dus la încetinirea pieţei de utilaje agricole după doi ani de pandemie.

„Am avut o perioadă dificilă pe care am gestionat-o în perioada 2020-2021. Piaţa per total, mai ales în 2021 a scăzut, dar problemele au început postpandemie, în 2022 - dacă ne uităm la războiul din Ucraina, ieşirea din pandemie, sunt mulţi furnizori care au ajuns la capacitatea maximă de producţie şi suntem limitaţi. Ca exemplu, sunt fabrici de anvelope care utilizează negru de fum din Ucraina şi cum livrarea s-a oprit, a apărut problema anvelopelor agricole. Sunt componente electronice care au întârziat“, a spus George Stanson, business manager în regiunea balcanică pentru Case IH în cadrul emisiunii ZF Logistica Businessului, un proiect realizat de ZF şi Element Industrial.

Vremea tot mai „temperamentală“ şi nevoia de eficienţă împing tot mai multe ferme spre achiziţia de tractoare de mare putere cu şenile, capabile de a lucra terenul indiferent de umiditatea solului în condiţiile în care fie sunt probleme cauzate de secetă, fie de fenomenul de băltire a apei la capete de rând. Piaţa locală de tractoare urcase până în 2020 la circa 2.500 de unităţi. „Evoluţia din ultimii 10 ani ca putere per hectar a crescut. Sunt fermieri care întâi au tre­cut de la un tractor românesc U650 la unul de 95 CP, iar în doi-trei ani datorită calculelor au urcat spre 150 CP iar după cinci ani au crescut peste 200 CP pentru o viteză mai mare.“

„Ce s-a întâmplat la noi în zece ani a durat 30 în Europa de Vest. Viteza de adaptare este foarte mare. Sunt investiţii tot mai mari în irigaţii, mai ales în ultimii doi ani. De asemenea au investit şi în sisteme GPS de cartografiere a fermei. Acum 15 ani vindeam o precizie de 20 cm iar acum vindem sisteme cu o eroare de cel mult 2 cm“, a explicat George Stanson.

O adevărată gură de oxigen pentru industria utilajelor agricole ar fi lansarea unui program Rabla pentru tractoare şi combine, astfel încât vechile U650 să fie casate şi înlocuite de unele moderne, însă nu se ştie când şi dacă acesta va demara.

„Sunt acum fermieri care se dezvoltă acum şi cu suprafeţe sub 100 de hectare, cu 50-75 ha pentru că există instituţii financiare care au realizat că aceşti fermieri au nevoie de susţinere şi au devenit finanţabili pentru a cumpăra utilaje. Când nu aveau putere de finanţare iar fondurile europene au venit cu un start mai anevoios în ciclul 2020-2025“, a spus George Stanson.

El explică faptul că există fermieri care au doar 500-700 de hectare şi investesc într-un tractor de foarte mare putere pentru că doar aşa îşi pot optimiza activitatea. În schimb, cei care lucrează 5.000 de hectare se gândesc anual cum sa inoveze şi cum să dezvolte din ce în ce mai mult.Case IH, companie din domeniul utilajelor agricole prezentă în România prin reprezentantul Titan Machinery.