Capitala aşteaptă aproape 21.000 de case şi apartamente noi până la finalul anului. În T1 numărul de locuinţe vândute în Bucureşti şi Ilfov a crescut cu 16% an/an

Autor: Cristina Bellu 24.04.2022

Peste 27.000 de locuinţe sunt în construcţie în acest moment în Bucureşti şi împrejurimi, acesta fiind cel mai mare număr de locuinţe aflate în dezvoltare în regiune după 1989, arată un raport al companiei de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Dintre locuinţele aflate în execuţie, aproximativ 21.000 de case şi apartamente ar putea fi livrate în acest an dacă se vor menţine ritmurile de dezvoltare şi de înregistrare şi raportare a unităţilor rezidenţiale finalizate. Rezultatul ar fi similar cu cel înregistrat în 2021, când s-a stabilit un record de locuinţe finalizate în Bucureşti şi Ilfov, respectiv 22.010 de apartamente şi case, conform datelor Institutului Naţional de Statistică.

”Piaţa rezidenţială şi-a dovedit rezilienţa în toată această perioadă recentă şi a continuat să înregistreze creşteri potrivit statisticilor oficiale, atât în primii doi ani de pandemie cât şi în ultimele săptămâni. Proiectele rezidenţiale atent concepute şi cu echipe de vânzări specializate vor înregistra rezultate bune şi în perioada următoare iar 2022 are premisele, analizând datele şi indicatorii actuali, să fie un nou an cu rezultate satisfăcătoare pentru sectorul rezidenţial din România”, explică Andrei Sârbu, CEO al companiei de consultanţă imobiliară SVN Romania.

Potrivit acestuia, procentul majoritar al acestor locuinţe noi au fost deja precontractate de către cumpărători însă există şi un număr ridicat de proiecte noi, unele şi cu peste 1.000 de locuinţe, a căror construcţie a început în 2022 sau ar urma să înceapă în perioada imediat următoare.

În primele trei luni ale anului, numărul de locuinţe vândute în Bucureşti şi Ilfov a crescut cu 16% comparativ cu primul trimestru din 2021, potrivit statisticilor Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI).

Dacă 2022 a debutat cu o uşoară scădere, de 0,5% în ianuarie comparativ cu ianuarie 2021, a numărului de apartamente şi case vândute în Bucureşti şi împrejurimi, datele ANCPI arată că luna februarie a adus o creştere anuală de 20,1% a vânzărilor de locuinţe iar în martie s-a înregistrat o creştere de 24,6% comparativ cu martie 2021, în ciuda contextului internaţional. Rezultatul poate fi considerat cu atât mai bun cu cât aproape fiecare lună din 2021 - cu excepţia lunii octombrie – a stabilit un record absolut de vânzări de locuinţe în Bucureşti şi împrejurimi.

În 2021 au fost finalizate cu 5,6% mai multe locuinţe în Bucureşti şi împrejurimi comparativ cu anul anterior, potrivit datelor INS, în timp ce numărul de case şi apartamente vândute în regiune a fost mai mare cu aproape 37% comparativ cu 2020, conform ANCPI. Concomitent, numărul de locuinţe vândute în 2021 la nivel naţional a fost cu 48,7% mai mare faţă de rezultatul din 2020, mai arată raportul SVN.